Guma de mestecat modernă: între poluare și căutarea alternativelor biodegradabile

Curiozitate.ro

Guma de mestecat modernă: între poluare și căutarea alternativelor biodegradabile

Guma de mestecat, un produs popular, are o compoziție care a evoluat semnificativ de-a lungul timpului. Inițial, baza gumei de mestecat era reprezentată de ingrediente naturale, dar în prezent, componentele sintetice sunt predominante.

Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, guma de mestecat a devenit un produs răspândit. La început, baza sa era naturală, derivată din chiclé, o substanță recoltată dintr-un arbore specific din Mexic.

Totuși, începând cu anii 1950, industria alimentară a optat pentru înlocuirea chiclé-ului cu alternative sintetice. Majoritatea tipurilor moderne de gumă de mestecat conțin polimeri, derivați din petrol.

Acești polimeri explică de ce guma nu se dizolvă în contact cu saliva și de ce degradarea sa în mediul natural poate dura aproximativ cinci ani. Cu toate acestea, reglementările stricte garantează lipsa toxicității în compoziția acestui produs.

Preocupările majore legate de guma de mestecat nu vizează în mod direct sănătatea umană, ci mai degrabă impactul asupra mediului și percepția consumatorilor.

Consumul excesiv de gumă de mestecat poate cauza tulburări digestive, precum exces de gaze și balonare, din cauza prezenței îndulcitorilor precum sorbitolul.

De asemenea, guma de mestecat care conține zahăr poate favoriza apariția cariilor, în timp ce variantele fără zahăr pot contribui la curățarea dinților după masă. Guma de mestecat reprezintă o problemă de mediu, deoarece conține polimeri non-biodegradabili, rezistenți la degradarea biologică.

Curățarea gingiilor de mestecat aruncate, în special în zonele urbane, necesită un consum semnificativ de energie, implicând utilizarea de mașini cu abur de înaltă presiune și apă caldă. Costul curățării unei singure gume de mestecat poate depăși de trei ori prețul său de achiziție.

O soluție pentru reducerea impactului asupra mediului ar putea fi adoptarea de alternative naturale, precum Chicza, care utilizează chiclé, revenind astfel la compoziția inițială a gumei de mestecat. Această gumă de mestecat este biodegradabilă și se descompune în câteva săptămâni.

Cu toate acestea, producția în masă de chiclé ar putea amenința pădurile, prin promovarea defrișărilor. În Europa, compania Gumdrop Ltd se concentrează pe colectarea și reciclarea gumelor de mestecat folosite, transformându-le în diverse obiecte, precum cupe și încălțăminte.

Este important ca consumatorii să fie conștienți de impactul deșeurilor de gumă de mestecat și să evite aruncarea acesteia pe sol, optând pentru aruncarea în coșurile de gunoi.

Surse și detalii suplimentare