Grație și forță în lumea animalelor: 10 curiozități despre cai

Curiozitate.ro

Curiozitati despre cai - cover

Cu o alură nobilă și o musculatură de invidiat, caii au, de mii de ani, o legătură strânsă cu oamenii. Ne-au ajutat la muncile cele mai grele și ne-au servit ca mijloc de transport, ușurându-ne viața. În acest articol îți prezentăm zece curiozități despre cai, unele dintre cele mai rezistente și mai puternice animale din lume.

1. Dintre animalele terestre, caii au cei mai mari ochi, cu diametrul de aproximativ 5 centimetri. Ochii sunt amplasați pe lateralele craniului, astfel că aceste mamifere au un câmp vizual larg.

Curiozitati despre cai - Ochi
Foto: sunnycoastvet.com

Caii au vedere monoculară, adică își pot folosi fiecare ochi separat. Practic, ei pot vedea și culege informații simultan din două direcții diferite.

De obicei, caii au ochi căprui, însă unele exemplare pot avea ochii albaștri, galben-chihlimbar sau verzi.

2. Când vine vorba de curiozități despre cai, trebuie să știi că, din punctul de vedere al evoluției, aceste animale sunt înrudite cu rinocerii și cu tapirii.

În 2014, oamenii de știință au descoperit în India fosilele unei creaturi, denumită Cambaytherium, despre care cred că este strămoșul comun al acestor trei specii.

Cai si rinoceri
Deși par să nu aibă nimic în comun, caii și rinocerii sunt înrudiți. Foto: africageographic.com

3. Raportat la volumul craniului, dinții cailor ocupă mai mult loc decât creierul. Masculii au între 40 și 42 de dinți, în timp ce femelele au între 36 și 40 de dinți.

4. Cel mai probabil, caii au fost domesticiți în Asia înainte de anul 3.500 î.e.n. Cele mai vechi dovezi ale existenței cailor domesticiți au fost descoperite în Ucraina și Kazahstan (3.500-4.000 î.e.n.). În prezent, în lume există aproximativ 300 de rase de cai.

Curiozități despre cai: De ce caii dorm în picioare?

5. Pentru a nu fi vulnerabili în fața prădătorilor, caii au capacitatea de a dormi în picioare. Asta, datorită unui sistem special de tendoane și ligamente, care se blochează atunci când animalul adoarme.

Totuși, când vine vorba de somnul profund, caii se așează la orizontală. De obicei, ei dorm în mai multe reprize scurte, care ajung, în total, la două-trei ore pe zi.

Curiozitati despre cai - Somn
Foto: thesprucepets.com

6. Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre cai: aceste animale nu pot vomita.

Mușchii sfincterului esofagian sunt atât de puternici încât fac imposibilă deschiderea valvei în condiții de presiune. De asemenea, stomacul cailor se unește cu esofagul la un unghi foarte mic.

7. În cele mai multe cazuri, direcția în care sunt îndreptate urechile calului indică direcția în care animalul se uită. Dacă urechile sunt îndreptate în direcții diferite, cel mai probabil animalul se uită la două lucruri diferite.

8. Cea mai mare rasă de cai din lume este rasa britanică Shire. Un cal din această rasă are înălțimea la greabăn de cel puțin 1.73 metri și cântărește între 900 și 1.100 de kilograme.

Cal Shire
Un cal din rasa Shire. Foto: pferdepension-traupe.de

Iepele sunt ceva mai mici, având înălțimea la greabăn de cel puțin 1.63 centimetri și cântărind între 850 și 1.100 de kilograme.

Totuși, recordul pentru cel mai mare cal din lume nu face parte din această rasă. Big Jake, aflat în proprietatea unui bărbat din SUA, are înălțimea la grabăn de 2.10 metri și cântărește 1.17 tone.

9. Recordul pentru cel mai mic cal din lume îi aparține lui Thumbelina, o iapă cu înălțimea de 43 de centimetri și greutatea de doar 26 de kilograme.

10. Iată că am ajuns la finalul listei noastre cu curiozități despre cai. Caii nu râd. Deși pare că o fac atunci când își ridică buza superioară și își dezgolesc dinții, caii încearcă, de fapt, să distingă mai bine un anumit miros.

Cal razand
Foto: inhabitat.com

Acest gest este făcut de armăsari, atunci când încearcă să depisteze prezența iepelor, sau de iepe, atunci când încearcă să ia urma mânzului.

Lasă un comentariu