Cercetătorii au descoperit că o regiune din Antarctica a pierdut mai bine de 3.000 de miliarde de tone de gheață, în ultimii 25 de ani.
Acest lucru o face regiunea cu cea mai rapidă schimbare climatică din Antarctica și este, în prezent, cel mai mare contributor la creșterea nivelului mării.
Marea Amundsen este situată în Antarctica de Vest și a fost descoperit în februarie 1929 de Nils Larsen, un vânător de balene și căpitan de vas, care a numit zona după Roald Amundsen, un faimos explorator norvegian.
Este alcătuită din 20 de ghețari imenși care sunt de patru ori mai mari decât Marea Britanie. Există atât de multă apă reținută în această gheață încât, dacă s-ar topi complet în mare, ar ridica nivelul global al mării cu mai mult de un metru, ceea ce este cu adevărat îngrijorător.
Situația se poate înrăutăți pe viitor
Regiunea își poate pierde masa totală de gheață dacă situația nu se schimbă cât de curând.
Rezultatele echipelor de cercetători au arată că aici s-a înregistrat o pierdere netă de 3.331 de miliarde de tone de gheață între 1996 și 2021, ceea ce a dus la o creștere de peste 9 milimetri a nivelului mării, pe tot globul.
Potrivit unei declarații făcute de Dr. Davison, cercetător la Institutul pentru Știința Climei și Atmosferice din Leeds, „cei 20 de ghețari din Antarctica de Vest au avut o mulțime de gheață în ultimul sfert de secol și nu există niciun semn că procesul se va inversa în curând, deși au existat perioade în care rata pierderii de masă a scăzut ușor.”
Echipa lui Davison a reușit să identifice că Marea Amundsen a suferit mai multe evenimente extreme în ultimii 25 de ani.
Ei au folosit modele climatice pentru a vedea cum se mișcă curenții de aer în întreaga lume. Acest lucru a relevat faptul că regiunea a cunoscut atât perioade de ninsori abundente, cât și de „secetă”.