Fenomenul extrem de rar care s-a întâmplat cu asteroidul „potențial periculos” Phaethon: ce arată cercetătorii

Curiozitate.ro

Emblematicul observator Arecibo a dezvăluit noi cercetări: a descoperit ceva nou și neobișnuit despre binecunoscutul asteroid „potențial periculos”, 3200 Phaethon.

Phaethon este deja un asteroid ciudat – este ciudat de albastru, se comportă mai mult ca o cometă și este singurul corp părinte de asteroid cunoscut al unei ploi de meteori. Acum, viteza sa de rotație crește, doar al 11-lea asteroid cunoscut care a făcut asta.

Numit după fiul zeului soare grec Helios, orbita lui Phaethon îl aduce mai aproape de Soare decât orice alt asteroid cunoscut. Deși nu reprezintă o amenințare pentru Pământ din cauza dimensiunii și a proximității sale, este considerat un asteroid „potențial periculos” și, prin urmare, este bine studiat.

Ce se întâmplă cu asteroidul Phaethon

Este foarte rar ca un asteroid să-și schimbe viteza de rotație. Phaethon este cea mai mare dintre cele 11 roci spațiale cunoscute care a făcut-o, cu o lungime de 5,4 kilometri (3,4 mile). Orbita sa este cunoscută într-un grad foarte precis (de aceea știm că nu este o amenințare) și se rotește o dată la 3,6 ore.

Cu toate acestea, noile observații arată că aceasta scade cu patru milisecunde pe an. Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială (JAXA) urmează să-și trimită misiunea DESTINY+ să zboare pe lângă asteroid în 2028, așa că descoperirea accelerării lui Phaethon ar putea avea repercusiuni mari asupra traiectoriei atent calculate a navei.

Omul de știință planetar din Arecibo, Sean Marshall, a lucrat la determinarea dimensiunii, formei și rotației lui Phaethon înainte de această misiune, folosind observații ale curbei luminii – grafice care arată intensitatea luminii unui obiect ceresc – atunci când un asteroid trece prin fața unei stele care provoacă scăderea luminii, la fel ca cum descoperim exoplanetele. Folosind date cuprinse între 1989 și 2021, Marshall a creat un model care arată că Phaethon are forma unui vârf, similar cu țintele misiunii de asteroizi Bennu și Ryugu.

Cu toate acestea, Marshal nu a putut face ca cele mai recente observații ale curbei luminii din 2021 să se potrivească modelului. Modelul a funcționat doar dacă obiectul avea o accelerație de rotație constantă – dacă accelera.

Lasă un comentariu