Creierul reține o mulțime de informații prețioase și este cu siguranță capabil de realizări impresionante, dar există totuși un lucru care nu se numără printre punctele sale forte: securitatea memoriei.
De fapt, oricine are cunoștințele necesare le poate implanta altora amintiri false, în beneficiul propriu. Sună confuz? Ei bine, pe parcursul acestui articol vei descoperi că, pentru a implanta o amintire falsă, trebuie să faci persoana să confunde imaginația cu memoria, iar secretul pentru a realiza acest lucru este un procedeu simplu, verificat de psihologi.
Funcționează cu adevărat implantarea de amintiri false?
Potrivit unui interviu din Psychology Today cu dr. Elizabeth Loftus, psiholog și cercetător la Universitatea din California, implantarea de amintiri false în mintea unei persoane depinde de modul în care spui povestea.
De-a lungul carierei sale de cercetare, Loftus a încercat să înțeleagă cum se pot schimba amintirile în creierul altor persoane și a obținut informații interesante.
De pildă, în cadrul unui experiment, a testat credibilitatea relatărilor martorilor oculari ale unor accidente de mașină. Când participanții la studiu au fost rugați să spună exact ce au văzut că s-a întâmplat, au oferit detalii cât au putut de bine, unii relatând fapte mai vag, iar alții mai în amănunt.
Pe de altă parte, atunci când le-a întrebat pe aceleași persoane dacă au văzut „vreun far spart” sau „farul spart” la unul dintre vehiculele implicate, cei care au auzit cuvântul „farul” (întrebarea fiind formulată astfel încât să inducă certitudinea spargerii) și-au schimbat povestea, recunoscând că își aminteau de „farul” spart, chiar dacă, evident, nu era vorba de niciun far spart.
În cadrul unui alt experiment, Loftus le-a cerut participanților să împărtășească amintiri din copilărie. Din nou, atunci când psihologul și-a îndemnat participanții să își amintească evenimente care nu au avut loc niciodată, aceștia au răspuns acceptând o versiune modificată a propriilor amintiri.
Toată munca lui Loftus arată că nu numai că mințile noastre sunt susceptibile la o simplă „piratare a memoriei”, ci și că implantarea unei povești în mintea altor oameni îi poate determina pe aceștia să construiască povești noi și modificate, înlocuind tot ceea ce credeau că-și amintesc de fapt.
Cum poți implanta amintiri false în mintea unui om?
Omul de știință Carl Sagan susținea că implantarea de amintiri false în oameni nu numai că este posibilă, ci este și foarte ușoară. Primul pas este să selectezi o persoană care, în opinia ta, este „susceptibilă la manipulare”.
De preferință, ar trebui să cunoști persoana de cel puțin cinci ani și să fi împărtășit experiențe cu ea, deoarece acest lucru îți va spori credibilitatea și, prin urmare, șansele de succes.
Odată ce ți-ai ales ținta, următorul pas, și poate cel mai dificil, este să creezi o amintire pe baza unui scenariu. Pentru a avea mai multe șanse de succes, amintirea falsă ar trebui să se fi „petrecut” cu cel puțin un an în urmă, să nu fie prea complexă și să nu fie ceva care să genereze reacții emoționale puternice.
După ce ai selectat amintirea și ținta, a treia sarcină este să te pregătești. Pentru a face acest lucru, va trebui să formulezi câteva detalii narative în jurul amintirii false. În acest caz, fii cât se poate de specific: Ce haine purta această persoană? Care au fost circumstanțele care au condus la eveniment? Care a fost decorul? Cine a fost acolo?
Astfel, poți, de exemplu, să inventezi o scenă într-un bar în care ai cumpărat mai multe băuturi pentru prietenul tău, iar acesta nu ți-a răspuns cu „aceeași monedă”. În acest fel, dacă ai succes, vei primi niște băuturi sau chiar bani de pe urma afacerii.
Nu ar fi imoral să faci așa ceva?
După cum susține Loftus, există modalități de a folosi implantarea de amintiri false în scopuri pozitive. De exemplu, unii părinți ar putea implanta amintiri false pentru a-i împiedica pe copii să mănânce prea multă înghețată, pretinzând că micuții se îmbolnăvesc foarte tare de fiecare dată când consumă această delicatesă.
În timp, copiii pot dezvolta o anumită aversiune față de înghețată. În cele din urmă, ideea este că, în loc să le „spargi” mintea pentru a obține ceea ce vrei, încerci să implantezi amintiri false în oameni doar pentru a promova un beneficiu pentru toți cei implicați.