ESA construiește eclipse solare artificiale pentru studiul coroanei solare

Curiozitate.ro

ESA construiește eclipse solare artificiale pentru studiul coroanei solare

Agenția Spațială Europeană dezvoltă misiunea Proba-3, un proiect cu o valoare de 200 de milioane de euro, destinat studiului coroanei solare prin intermediul eclipselor artificiale create în spațiu.

Inițiativa utilizează doi sateliți care operează sincronizat la o distanță de peste 150 de metri unul față de celălalt, pentru a facilita observații științifice detaliate ale atmosferei exterioare a Soarelui.

Sistemul funcționează prin poziționarea precisă a unui satelit ocultator, care blochează lumina solară intensă, în timp ce cel de-al doilea satelit, dotat cu instrumente optice specializate, efectuează măsurători ale coroanei solare.

Această configurație necesită o precizie de poziționare la nivel milimetric, reprezentând o realizare tehnică remarcabilă în domeniul aerospațial.

Corona solară, caracterizată prin temperaturi de ordinul milioanelor de grade, prezintă un interes științific deosebit datorită paradoxului termic pe care îl manifestă, fiind mai fierbinte decât suprafața solară.

Această regiune este, de asemenea, sursa ejecțiilor de masă coronală, fenomene care pot atinge viteze de peste 1.000 kilometri pe secundă și care influențează direct activitatea tehnologică terestră, afectând comunicațiile prin satelit, rețelele electrice și navigația aeriană.

Menținerea alinierii precise între cei doi sateliți necesită sisteme sofisticate de propulsie și navigație, dezvoltate special pentru a contracara perturbațiile gravitaționale și termice din mediul spațial.

Inginerii au implementat senzori optici și algoritmi avansați pentru ajustarea continuă a poziției relative a sateliților.

Tehnologiile dezvoltate pentru Proba-3 prezintă aplicații potențiale în multiple domenii, inclusiv în dezvoltarea telescoapelor spațiale pentru observarea exoplanetelor, îmbunătățirea sistemelor de predicție a fenomenelor solare extreme și perfecționarea tehnicilor de navigație spațială.

Misiunea stabilește fundamentul pentru viitoare structuri orbitale complexe și contribuie la aprofundarea cunoștințelor despre interacțiunea dintre coroana solară și vântul solar.

Surse și detalii suplimentare