Dioxidul de carbon a atins în 2021 concentrații nevăzute într-un milion de ani: gazele cu efect de seră și nivelul mării au atins noi recorduri

Cel de-al 32-lea raport anual privind starea climatului a fost lansat și este o veste extrem de îngrijorătoare. În 2021, dioxidul de carbon și metanul au atins niveluri record, Pământul a continuat să se încălzească, iar nivelul mării a continuat să crească.

În ciuda faptului că a fost un an “La Niña”, fenomen ce scade temperatura de la suprafața mării, aproximativ 57% din suprafața oceanului a avut parte de cel puțin un val de căldură.

„Datele prezentate în acest raport sunt clare – continuăm să vedem dovezi științifice mai convingătoare că schimbările climatice au impact global și nu arată niciun semn de încetinire”, a spus administratorul NOAA, Dr. Rick Spinrad, într-un comunicat.„Cu multe comunități afectate de inundații, de secetă severă și căldură istorică în acest an, aceasta arată că criza climatică nu este o amenințare viitoare, ci un lucru pe care trebuie să-l abordăm astăzi, în timp ce lucrăm pentru a construi o națiune pregătită, care este rezistentă la extremele determinate de climă”.

Dioxidul de carbon, la cote istorice

Ca referință, concentrația medie anuală globală de dioxid de carbon atmosferic în 2021 a fost de 414,7 părți per milion, mai mare decât în ​​2020 și cea mai mare din ultimii un milion de ani. Metanul, care este de peste 25 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon la captarea căldurii în atmosferă, a fost, de asemenea, cel mai mare înregistrat, cu 18 părți per miliard, continuând tendința de creștere observată în ultimul deceniu. Oxidul de azot a fost, de asemenea, în creștere, cu a treia cea mai mare concentrație din 2001.

Temperatura anuală de suprafață globală a planetei a fost cu 0,21-0,28 °C peste media 1991-2020, făcându-l printre cei mai călduroși șase ani înregistrați. Ultimii șapte ani au fost cei mai călduroși șapte ani înregistrati.

Atât Antarctica, cât și Arctica s-au descurcat mai bine decât în ​​ultimii ani, dar cu excepții. Două stații din Antarctica au cunoscut unele dintre cele mai ridicate temperaturi înregistrate, iar Arctica a cunoscut a doua cea mai scăzută cantitate de gheață multianuală înregistrată.

Mai mult, pentru al zecelea an consecutiv, nivelul mării a crescut. Mările sunt acum cu 9,7 centimetri mai mari decât media din 1993 – când au început înregistrările de măsurare prin satelit. Cifra poate părea mică, dar o mică diferență a nivelului mării poate contribui în mod masiv la fenomene meteo extreme. În 2021, au existat 97 de cicloni în emisfera nordică și sudică.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu