Deși măgarii și catârii seamănă foarte mult în ceea ce privește aspectul și comportamentul, între cele două animale există diferențe anatomice și biologice majore, pe care puțini le cunosc.
În acest articol trecem în revistă principalele diferențe dintre măgari și catâri, două animale rezistente, folosite la munci grele peste tot în lume.
Au structuri genetice diferite
În primul rând, catârul și măgarul sunt specii diferite. Măgarul face parte din specia Equus africanus asinus, în timp ce catârul (Equus mullus) este un animal hibrid, rezultat din împerecherea dintre o iapă și un măgar.
O altă diferență majoră între măgari și catâri este faptul că, în timp ce măgarii se pot reproduce, catârii sunt infertili. Infertilitatea catârilor este dată de faptul că celulele acestor animale nu sunt capabile de meioză, procesul de diviziune celulară care permite formarea celulelor reproducătoare.
De asemenea, măgarii au 62 de cromozomi, în timp ce catârii au 63.
Catârii sunt mai docili și mai rezistenți
Deși ambele animale sunt folosite la munci grele, catârii sunt preferați când vine vorba de transportul încărcăturilor grele deoarece au firi mai docile și mai răbdătoare. De asemenea, catârii au o rezistență mai mare la efort.
În general, catârii au o durată de viață ceva mai scurtă decât măgarii. Catârii pot trăi până la 40 de ani, în timp ce măgarii pot atinge vârsta de 50 de ani.
Desigur, durata de viață a ambelor animale depinde în mare măsură de condițiile în care sunt crescuți și exploatați. Animalele folosite la munci grele pentru perioade lungi de timp trăiesc doar 12-15 ani.
Cum deosebești un măgar de un catâr
Din punct de vedere fizic, catârii seamănă mai mult cu caii decât cu măgarii, în special în ceea ce privește urechile și coada.
Urechile catârilor au structura similară cu cea a urechilor de cal și sunt ceva mai mici decât urechile măgarilor. Coada catârilor seamănă cu cea de cal, în timp ce coada măgarilor seamănă mai mult cu cea de vacă.
Catârii au coama mai scurtă și picioarele mai subțiri și sunt mai înalți decât măgarii. Cele două animale prezintă diferențe fizice subtile și în ceea ce privește aspectul dinților, forma gâtului și părul.
Conform statisticilor recente, populația de catâri la nivel global este de 8.5 milioane de exemplare, care trăiesc cu preponderență în China, Mexic și Brazilia.
Măgarii sunt mult mai numeroși, aproximativ 50 de milioane. Majoritatea trăiesc în China și Pakistan, Egipt, Etiopia și Mexic. Măgarii sunt, de asemenea, folosiți în regiuni în care caii nu reușesc să se dezvolte, cum ar fi Mongolia sau Tibet.