Dicționarul Oxford a ales „Mind rot” drept cuvântul anului 2024

Curiozitate.ro

Dicționarul Oxford a ales „Mind rot" drept cuvântul anului 2024

Dicționarul Oxford a ales pentru 2024 termenul „Mind Rot”, tradus ca „putrezirea creierului”, pentru a reflecta preocupările contemporane ale societății.

Acest termen surprinde fenomenul des întâlnit printre utilizatorii de smartphone-uri și rețele sociale, care se confruntă cu riscuri din cauza consumului excesiv de conținut digital de calitate îndoielnică.

Fenomenul descris de „putregaiul creierului” apare atunci când, de exemplu, oamenii defilează prin aplicații ca TikTok sau Instagram mult timp după ce intenționează să adoarmă. Acest tip de consum repetitiv și fără scop afectează însă frecvent utilizatorii.

Conform Oxford University Press, între anii 2023 și 2024, utilizarea acestei expresii a crescut cu 230%, demonstrând o preocupare majoră pentru efectele negative ale conținutului digital simplist sau excesiv din punct de vedere cantitativ.

Radăcinile acestui fenomen pot fi găsite chiar în secolul al XIX-lea, când se discuta deja despre impactul negativ al diseminării de conținuturi considerate dăunătoare pentru dezvoltarea cognitivă.

Psihologul Andrew Przybylski a subliniat pentru BBC că adoptarea acestui termen reflectă îngrijorările tot mai mari privitoare la influența rețelelor sociale, care stimulează consumul pasiv prin algoritmi specializați în menținerea implicării utilizatorilor.

Acești algoritmi de recompensă creează dificultăți considerabile în a rezista consumului de conținut care rareori este de natură să stimuleze în mod real imaginația. Astfel, proliferarea videoclipurilor scurte, cu adâncime redusă, atrage utilizatorii mai ales în momente de plictiseală sau oboseală.

Chiar dacă „putregaiul creierului” nu este recunoscut științific drept o afecțiune, acesta este asociat cu probleme de sănătate mentală și cognitivă.

Cercetările arată riscuri precum oboseala mentală, dificultăți de concentrare, anxietate și depresie, toate amplificate de expunerea excesivă la rețelele sociale și de utilizarea necorespunzătoare a acestora înainte de culcare, afectând astfel somnul.

Alegerea Oxfordului subliniază și evoluția cuvintelor în contextul tehnologiei digitale. Termeni ca „selfie” sau emoji au devenit reprezentativi pentru perioada noastră, influențând limbajul.

Participarea numeroasă la selecția anuală a termenului ilustrează preocupările extinse legate de impactul social media asupra comportamentelor și sănătății mentale. Pentru cei îngrijorați de această tendință, există soluții posibile.

Este important să se stabilească limite în utilizarea smartphone-urilor, mai ales înainte de culcare, să fie preferat conținutul educațional în locul celui pasiv, și să se aibă activități offline care să echilibreze timpul petrecut în fața ecranelor.

În plus, instrumentele de monitorizare integrate pe diferite dispozitive sunt utile pentru a limita timpul de utilizare a aplicațiilor.

În final, „putregaiul creierului” este un concept care ne provoacă să reflectăm asupra practicilor noastre digitale și asupra efectelor acestora asupra stării noastre mentale.

Conștientizarea colectivă, alături de practici sănătoase individuale, poate contribui la reducerea impactului negativ asupra vieții noastre de zi cu zi.

Surse și detalii suplimentare