O marcă a serialelor TV polițiste este imaginea unui suspect care transpiră agitat într-o cameră de interogatoriu, în timp ce detectivii folosesc un poligraf pentru a afla dacă suspectul este vinovat sau nevinovat. Poligraful este adeseori înfățișat ca o cale sigură de a determina vina unei persoane și este cunoscut popular ca „detectorul de minciuni”, dat fiind faptul că este folosit pentru a depista neadevărul.
Dar este „detectorul de minciuni” atât de exact pe cât ne lasă să credem cultura populară? Pe scurt: „detectorul de minciuni” s-ar putea să nu fie cea mai bună poreclă a poligrafului. Poligraful măsoară transpirația, pulsul și alte trăsături fiziologice ale persoanei supuse la test.
Conform Asociației Americanie de Psihologie, poligraful este exact atunci când măsoară ceea ce este conceput pentru a detecta: agitația nervoasă. Când o persoană trece printr-un test poligraf, cel care face testul începe prin a pune două tipuri de întrebări de control.
Persoana trebuie să răspundă sincer la unele dintre ele și la altele trebuie să răspundă cu o minciună (adeseori, cel care administrează testul îi va cere subiectului să scrie un număr și va întreba: „Ai scris 1?”, „Ai scris 2?” și tot așa, pentru a obține răspunsurile dorite).
Astfel, când cel care administrează testul va pune întrebări mai relevante mai târziu, reacțiile psihologice ale subiectului pot fi comparate cu reacțiile la întrebările de control, pentru a determina dacă subiectul minte sau nu.
Însă este posibil ca oamenii să reacționeze într-un mod mai agitat chiar și atunci când spun adevărul. Dacă întrebările de control nu arată cu exactitate cum reacționează persoana atunci când minte, este mai greu de decis dacă persoana minte sau nu atunci când răspunde la întrebări relevante.
„Detectorul de minciuni” și acuratețea unui test poligraf
Deci, poligraful este eficient la măsurarea factorilor fiziologici asociați cu nervozitatea, însă asta nu înseamnă că reușește mereu să facă diferența dintre o persoană care minte și o persoană care spune adevărul. Faptul că este posibil să manipulezi rezultatele unui test poligraf face ca acest dispozitiv să nu fie foarte sigur.
În plus, „detectorul de minciuni” măsoară factori fiziologici care sunt asociați nu doar cu minciuna ci și cu nervozitatea – o stare care poate fi comună tuturor celor care sunt interogați. De aceea, în ultimii ani, ofițerii de poliție nu mai folosesc testele poligraf ca dovadă a vinovăției unei persoane.
În general, trebuie să ținem cont de posibilitatea apariției erorilor atunci când examinăm rezultatele unui test poligraf, însă este totuși posibil să prinzi pe cineva cu minciuna.