Descoperirea care dă lumea științifică peste cap: nici sarea nu mai este ceea ce părea a fi

Două forme nou descoperite de apă sărată înghețată ar putea ajuta oamenii de știință să rezolve un mister privind lunile planetelor din sistemul nostru solar.

Atunci când sunt supuși la presiuni mai mari și la temperaturi mai scăzute decât pe Pământ, atomii din clorură de sodiu hidratată se aranjează în structuri neidentificate până acum, care au o proporție mult mai mare de molecule de apă.

Acest lucru ar putea explica semnătura chimică ciudată a unei substanțe de pe suprafața lunii Europa, a lui Jupiter, care are o structură destul de apoasă, deși acest lucru este atipic, susțin cercetătorii.

Descoperirea în cauză este una destul de rară

„Este rar în zilele noastre să facem descoperiri fundamentale în știință”, a declarat Baptiste Journaux, de la Universitatea din Washington.

„Sarea și apa sunt cunoscute în mediul nostru. Dar dincolo de asta, eram total în beznă, se pare”, a mai spus acesta.

Sarea și apa sunt ambele abundente în lumea noastră. Când sunt combinate, moleculele de sare se dizolvă în cele de apă pentru a crea o soluție.

Pe sateliți precum Europa și Ganymede, care orbitează în jurul lui Jupiter, oamenii de știință au găsit, de asemenea, dovezi de sare și apă… doar că eventualele condițiile în care se găsesc ambele sunt destul de diferite de cele de pe Pământ.

Expuse la vidul spațiului, departe de Soare, suprafețele acestor lumi îndepărtate pot deveni extrem de reci. Sub straturile de gheață se întind oceane care, în unele cazuri, ar putea fi de peste 100 de ori mai dense decât cele mai adânci ape de pe Pământ, ceea ce duce la presiuni și temperaturi destul de mari.

„Am încercat să măsurăm modul în care adăugarea de sare ar schimba cantitatea de gheață pe care o puteam obține, deoarece sarea acționează ca un antigel”, a explicat Journaux.

Cercetătorii au observat două noi aranjamente ale sării și a meloculelor de apă. Ambele au fost foarte diferite de sarea pe care o știm aici, pe Pământ, ceea ce îi face pe oamenii de știință să spere la alte descoperiri, în viitor.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu