Descoperire subacvatică incredibilă: ce este „drumul către Atlantida”

Dacă miticul oraș subacvatic Atlantida (Atlantis) ar exista cu adevărat, cum ar arăta intrarea în el? Posibil ca această formațiune de stâncă incredibilă descoperită recent sub valurile de pe coasta Hawaii.

Aparent este o cale ascunsă către o metropolă pierdută. Formațiunea de stânci este, de fapt, rezultatul geologiei vulcanice antice de pe fundul oceanului. A fost găsită în Monumentul Național Marin Papahānaumokuakea (PMNM) din Oceanul Pacific, care, dacă nu sunteți familiarizat cu el, este una dintre cele mai mari zone marine de conservare din lume.

Foto: Wikimedia
Foto: Wikimedia

Formațiunea a fost descoperită de cercetătorii de adâncime de la Ocean Explorer Trust. În fiecare zi, organizația furnizează imagini live ale călătoriei lor prin cucerirea fundului oceanului, ca parte a proiectului E/V Nautilus.

Drumul către Atlantida, descoperit în Oceanul Pacific

O etapă importantă a eforturilor lor recente publicate pe YouTube surprinde momentul în care au dat peste descoperirea subacvatică: „Este drumul către Atlantida”, se aude exclamând un cercetător.

Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

„Drumul de cărămidă galbenă?”, a spus o altă voce, făcând referire la faimoasa potecă din Vrăjitorul din Oz. „Este bizar”, a adăugat un alt membru al echipei. “Glumești? Asta e o nebunie!”.

Potrivit echipei, miticul „drum către Atlantida” este, de fapt, o formațiune de „albie uscată de lac”, acum identificată ca un flux fracturat de rocă hialoclastită (o rocă vulcanică formată în erupții de înaltă energie în care multe fragmente de rocă se așază pe fundul mării).

„Fracturile unice de 90 de grade sunt probabil legate de stresul de încălzire și răcire de la mai multe erupții”, a scris echipa în lucrare.

Echipa și-a petrecut cea mai mare parte a timpului studiind geologia și sistemele biologice ale „munților submarini” – munți subacvatici cu origini vulcanice. Această formațiune de stâncă a fost descoperită pe creasta Liliʻuokalani, în interiorul Monumentului Național Marin Papahānaumokuakea de 600.000 de mile pătrate.

Între timp, Atlantida în sine – descrisă pentru prima dată de filozoful grec Platon în urmă cu 2.400 de ani – rămâne un obiect de legendă.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu