Iată specia lamarckdromia beagle, un crab burete recent descoperit, cu o “haină” pufoasă, care face o punte între „adorabil” și „îngrozitor”.
Crabii burete – numiți după obiceiul lor creativ de a transforma bureții de mare în îmbrăcăminte exterioară de protecție – sunt cunoscuți comunității științifice de ceva timp. Majoritatea acestor crustacee australiene își păstrează designul destul de minimal.
„Toți membrii acestui grup de crabi sunt păroși într-o oarecare măsură, dar acesta este ceva ce nu am mai văzut până acum”, a declarat Dr. Andrew Hosie, curator al viermilor și crustaceelor la Muzeul Australia de Vest, pentru presa australiană ABC Great Southern.
Crabii burete, acești mici croitori talentați de mare, își poartă “veșmintele” țesute, ca o formă de camuflaj.
Acest crab pufos este o creatură neobișnuită
„Crabii tăie buretele după un model, îl lasă să crească pe forma corpului lor și îl folosesc ca o pălărie sau ca o pătură de protecție, ținându-i protejați de prădători precum caracatița și peștii”, a spus Hosie pentru ABC.„Nu putem da cu adevărat un răspuns definitiv cu privire la motivul pentru care această specie este atât de pufoasă”, a adăugat el. „Bănuim că este pentru a ajuta la camuflarea picioarelor sale de prădători”.
Echipa a comparat apoi crustaceul cu alți membri ai genului Lamarckdromia găzduiți în colecțiile Muzeului Western Australian. Făcând acest lucru, au descoperit patru exemplare suplimentare de L. beagle care au fost colectate în diferite locații de coastă între 1925 și 1983, dar nu au fost încă descrise sau marcate ca fiind aceeași specie. Împreună, aceste exemplare sugerează că L. beagle poate fi găsit în apele de mică adâncime, subtidale, între Hopetoun și Cape Naturaliste, pe coasta de sud a Australiei de Vest, a spus Hosie.
Numele speciei de crab pufos comemorează HMS Beagle, nava care în 1836 l-a transportat pe naturalistul britanic Charles Darwin la Albany, Australia, în timpul celei de-a doua expediții de cercetare.
„Se consideră că această călătorie a avut un impact profund asupra lui Darwin, conducându-l pe drumul său spre formularea teoriei selecției naturale”, a spus Hosie.