De ce unor oameni le place în mod deosebit să înjure și să insulte?

Trăim într-o perioadă de devalorizare, critici și insulte gratuite din partea unor oameni care par să-și dedice toată energia ca să-i jignească pe alții. Rețelele de socializare sunt un teren propice pentru acest tip de comportament ofensator.

Deși este adevărat că oamenii care îi insultă pe alții au existat întotdeauna și vor continua să existe, se pare că aceștia au proliferat și mai mult în ultimii ani. Care sunt rădăcinile acestui fenomen?

Rețelele sociale au amplificat exponențial impactul insultelor. Foto: Pixabay

Psihologia manifestă acum un mare interes pentru a încerca să înțeleagă ce se află în spatele abuzului verbal. La urma urmei, jignirea cuiva nu este o săgeată aruncată în aer și care cade pur și simplu la pământ, fără să facă victime.

De fapt, o insultă rănește psihologic, umilește, ridiculizează, denigrează și consolidează multe prejudecăți și stereotipuri.

În general, mulți oameni folosesc insulte din cauza unei simple condiționări sociale și a modelelor comportamentale pe care le-au moștenit de-a lungul vieții, în special din copilărie. Acest lucru se observă mai ales în rândul celor care au crescut în medii în care critica, umilirea și deprecierea erau ceva obișnuit.

Mai devreme sau mai târziu în viață, repetă același lucru la care au fost expuși și ei. Astfel, prin acest tip de comunicare, scapă de fapt de toată frustrarea și durerea pe care le-au acumulat în copilărie din cauza aceluiași comportament.

În plus, există și problema demonstrării puterii. Universitatea din Bath (Anglia) a efectuat o cercetare care ne arată că persoanele care insultă frecvent au tendința de a coloniza mediile organizaționale.

Jignind verbal, un astfel de om urmărește să obțină un statut și să exercite o anumită putere asupra celorlalți. Asta este este ceea ce caută mulți dintre cei ce jignesc frecvent: să creeze o ierarhie în care să se poziționeze deasupra celorlalți prin critică, umilire, insulte camuflate, printre altele.

Insultele pot indica o personalitate narcisistă

În general, persoanele narcisiste au nevoie să se simtă superioare celorlalți în orice situație și, pentru a face acest lucru, nu ezită să îi exploateze și să îi jignească pe ceilalți. Acești oameni sunt de obicei aroganți, geloși și agresivi și sunt gata să atace atunci când văd că valoarea sau poziția lor este pusă la îndoială.

Insultele dezvăluie întotdeauna mai multe despre cel care insultă decât despre cei cărora le sunt adresate. Foto: Pixabay

Este demn de remarcat faptul că, printre persoanele care insultă în mod constant, narcisiștii grandomani sunt cei mai frecvenți. Ei aleg de obicei două tipuri foarte specifice de insulte: cele care se referă la inutilitate și cele care se referă la prostie.

De aici, ei folosesc aceste resurse ofensive pentru a critica persoanele pe care le consideră naive și lipsite de intelect sau proaste și inepte. Interesant este, însă, că unora dintre cei care jignesc nu le place să jignească.

Deși poate fi greu de crezut (și de înțeles), există oameni care insultă și care nu vor de fapt să facă acest lucru. De fapt, aceste persoane pur și simplu nu se pot controla și sfârșesc prin a avea un comportament compulsiv, rostind involuntar cuvinte obscene, insulte și expresii nepotrivite din punct de vedere social.

Coprolalia, o caracteristică a sindromului Tourette, este un bun exemplu în acest sens. În practică, aceasta este o tulburare caracterizată prin mișcări repetitive și neașteptate, sunete ciudate și, în unele cazuri, comunicare violentă (suferinzii își înjură involuntar interlocutorii).

Această afecțiune neuropsihiatrică este extrem de complexă și, de asemenea, invalidantă pentru cei care o suferă. Ținând cont de acest lucru, putem observa că în spatele abuzului verbal se află o întreagă gamă de personalități, trăsături și caractere diferite.

Nu este ușor să trăiești într-o societate în care insultele sunt tolerate pe scară largă, mai ales pe rețelele de socializare, mai ales atunci când există atât de multe alte modalități de a comunica fără a recurge la jigniri.

Totuși, trebuie menționat că persoanele care se folosesc de insulte dezvăluie multe despre ele însele. În general, prin aceste acțiuni, mulți oameni își manifestă intoleranța recalcitrantă, frustrarea infantilă, lipsa de maniere și absența empatiei.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu