De ce unii oameni sunt mușcați de țânțari mai des decât alții?

Curiozitate.ro

De ce unii oameni sunt mușcați de țânțari mai des decât alții txt

În mod surprinzător, puține dintre cele peste 3.000 de specii de țânțari care există în lume se hrănesc cu sânge uman. Iar cele care o fac par să aibă preferințe atunci când își aleg următoarea țintă.

De ce unele persoane sunt adevărați magneți pentru țânțari, în timp ce altele sunt mai puțin atrăgătoare pentru aceste insecte atât de detestate?

Există multe speculații cu privire la motivul pentru care țânțarii înțeapă cu predilecție anumiți oameni. Unii cred că este vorba de grupa sanguină a victimei, alții cred că transpirația atrage insectele, în timp ce alții dau vina pe dieta bogată în usturoi sau oțet de mere.

Și totuși, niciuna dintre aceste ipoteze nu a fost dovedită științific până acum, deși cercetătorii se străduiesc să înțeleagă comportamentul de hrănire al țânțarilor, în speranța de a controla răspândirea bolilor.

Cum ne reperează țânțarii?

Toate speciile de țânțari folosesc dioxidul de carbon ca să își dea seama dacă în apropiere se află o potențială victimă. Cu toate acestea, dioxidul de carbon este eliberat atât de oameni, cât și de alte ființe vii și oferă puține informații care să ajute insecta să își identifice ținta preferată.

Așadar, cum reperează țânțarii ființele umane? Unul dintre elementele după care se ghidează este acidul lactic, prezent în concentrație mult mai mare în mirosul uman decât în cel animal.

Tantari
Foto: Wikimedia

Alți compuși, cum ar fi amoniacul, unii acizi carboxilici, acetona și sulcatona, contribuie, de asemenea, la completarea „buchetului olfactiv” uman.

Însă compoziția chimică a mirosului emanat de oameni nu ne spune de ce anumite persoane sunt mai atractive pentru țânțari decât altele, ci explică doar cum fac insectele diferența între oameni și animale.

Bacteriile de pe pielea noastră ne fac mai atrăgători

Cea mai plauzibilă explicație a motivului pentru care țânțarii aleg cu predilecție anumite persoane este combinația de microorganisme care trăiesc pe pielea noastră (microbiomul sau microbiota pielii).

Microbiota pielii umane este formată în cea mai mare parte din bacterii și ciuperci nepatogene care trăiesc în pori și în foliculii firelor de păr.

Combinația de mirosuri pe care aceste microorganisme o emit sub formă de compuși organici volatili este factorul esențial care le spune țânțarilor cât de „gustoși” suntem.

Fiecare om are aproximativ un milion de bacterii pe centimetru pătrat de piele, care cuprind adesea sute de specii, astfel că microbiota pielii unei persoane este unică, funcționând ca o amprentă.

Având în vedere variația și abundența de bacterii din microbiota pielii noastre, nu este surprinzător că aparatul olfactiv incredibil de sensibil al unei femele de țânțar care caută o victimă poate detecta diferențele de la o persoană la alta.

Tantari 02
Pentru unele persoane, spray-ul împotriva țânțarilor este singura salvare. Foto: allinahealth.org

Compoziția microbiotei pielii noastre depinde în mare parte de mediul în care trăim și de hrana pe care o consumăm. Tot ceea ce atingem, mâncăm, bem și toate produsele de igienă pe care le folosim au potențialul de a introduce noi microbi.

De asemenea, există dovezi că genetica unei persoane poate influența, și ea, microbiota pielii, chiar dacă într-o măsură mai mică. Se crede că structura genetică a unei persoane poate determina cât de ospitalieră este pielea acesteia pentru diferitele specii de microbi.

În timp ce suntem destul de siguri că țânțarii ne triază în funcție de bacteriile care trăiesc pe pielea noastră, este mai puțin clar de ce aceștia preferă semnătura olfactivă a microorganismelor de pe anumite tipuri de piele în detrimentul altora.

Dacă am putea afla acest secret, poate că ne-am putea schimba microbiota pielii, pentru a ne transforma în ținte mai puțin apetisante pentru țânțari.

Lasă un comentariu