De ce unii oameni se trezesc întotdeauna la aceeași oră în fiecare noapte: explicația cercetătorilor

Trezirea și îngrijorarea la ora trei dimineața sunt foarte de înțeles și sunt foarte umane conform lui Greg Murray, director al Centrului pentru Sănătate Mintală de la Universitatea de Tehnologie Swinburne, Australia. Iată de ce ne trezim unii dintre noi în fiecare noapte, la aceeași oră.

„Dar, după părerea mea, nu este un obicei grozav pe care să-l ai”.

Dar ce se află în spatele acestei treziri colective? Dacă te uiți în mod regulat la tavan la 3 sau 4 dimineața, nu ești singurul: este un fenomen semnalat de aproximativ unul din trei dintre noi și probabil mai mulți de când a început pandemia.

Asta pentru că, potrivit experților în somn, aceste ruminații sunt legate de stres – deși nu chiar direct. A fi stresat nu ne face să ne trezim mai mult noaptea, a explicat Murray, dar ne face mai conștienți de faptul că se întâmplă.

„De fapt, ne trezim de multe ori în fiecare noapte, iar somnul ușor este mai frecvent în a doua jumătate a nopții”, a scris el. „Când somnul merge bine pentru noi, pur și simplu nu suntem conștienți de aceste treziri. Dar adăugați puțin stres și există șanse mari ca trezirea să devină o stare deplin conștientă de sine”.

Cu toate astea, stresul nu este singurul factor care ne poate zgudui să ne trezim la trei dimineața. Programe neregulate, doomscrolling, chiar și lipsa aerului proaspăt ne poate tulbura suficient de mult rutina somnului.

„Treziți-vă la aceeași oră în fiecare zi și nu vă băgați în pat până nu vă simțiți somnoros”, a sfătuit Stephanie Romiszewski, fiziolog al somnului și director al Clinicii Sleepyhead, pe Metro.co.uk.

De ce ne trezim în fiecare noapte la aceeași oră

„Veți observa că, dacă vă treziți la aceeași oră în fiecare zi, aceasta va începe să devină ora voastră obișnuită”, a explicat ea. „Încercați să țineți pasul cu exercițiile și obțineți expunere la lumină puternică dimineața. Asigurați-vă că aveți și timp social. Avem nevoie de creierul nostru pentru a înțelege ce ne ține treji”.

Așa că știm câteva motive pentru care ne trezim noaptea, dar de ce pare să se întâmple atât de specific la 3 sau 4 dimineața? Ei bine, luați în considerare următoarele: de obicei, cei mai mulți dintre noi adormim între 23:00 și miezul nopții și ne trezim între șapte și opt dimineața.

„Pe parcursul nopții, somnul nostru se desfășoară între somnul cu mișcare rapidă a ochilor (REM) și somnul non-REM. Fiecare etapă a somnului are un prag diferit pentru cât de ușor este să fii trezit”, a explicat Aneesa Das, director adjunct al Programului de Medicină a Somnului la Centrul Medical Ohio State Wexner.„O explicație probabilă pentru trezirea la aceeași oră în fiecare noapte este că te culci la aceeași oră și apoi, la aceeași oră în fiecare noapte, ajungi la un stadiu ușor de somn și te trezești”, a scris ea.

S-ar putea să vă gândiți la ciclurile de somn ale corpului ca fiind doar un model care se repetă, dar, de fapt, petrecem perioade diferite de timp în fiecare etapă, pe măsură ce noaptea trece. Esențial, pe măsură ce dimineața se apropie din ce în ce mai mult, timpul pe care îl petrecem în somnul REM crește – ceea ce înseamnă că petrecem din ce în ce mai mult timp într-un somn relativ ușor și plin de vise.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu