Dacă ai încercat recent să cumperi flori pentru o ocazie specială, probabil că te-au surprins prețurile practicate. Nu există nicio îndoială că florile sunt din ce în ce mai scumpe, dar puțini oameni se întreabă de ce se întâmplă acest lucru.
Ei bine, dincolo de lăcomia unor comercianți stau câteva motive realmente justificate din punct de vedere economic: florile sunt delicate, deci necesită o întreținere constantă, și sunt perisabile și dificil de cultivat, ca să nu mai vorbim de faptul că, de multe ori, pot traversa continente întregi în drumul lor de la câmp la florărie.
![](https://curiozitate.ro/wp-content/uploads/2021/11/de-ce-sunt-florile-atat-de-scumpe_2_red_compressed.jpg)
În primul rând, trebuie să ținem cont de faptul că, atunci când cumpărăm un buchet de flori, nu cheltuim banii doar pe materialul cules din pământ.
În practică, de multe ori ne gândim că suma finală reflectă satisfacția pe care florile o produc persoanei căreia i le vom oferi, precum și timpul petrecut de floricultor pentru a produce florile și pentru a compensa toate riscurile pe care le-a avut pentru a obține un produs final frumos.
Merită subliniat faptul că la anumite ocazii, cum ar fi Ziua Mamei sau Ziua Îndrăgostiților, vânzătorii de flori sunt de obicei supuși unei presiuni enorme, primind cereri gigantice.
Din acest motiv, trebuie să accelereze procesele și să facă eforturi mari într-un timp foarte scurt pentru a livra totul corect, altfel vor pierde bani. Deoarece florile nu sunt tocmai ușor de prelucrat, fiind un produs foarte fragil, de obicei costul din spatele acestei operațiuni nu este scăzut.
La ocaziile speciale, costurile cu forța de muncă pentru florari sunt mai mari, iar riscurile financiare sunt și ele mai mari, ceea ce îi face pe aceștia să fie nevoiți să crească profitul pentru a evita să se îndatoreze.
Puțini oameni par să se gândească la acest lucru, dar cultivarea florilor necesită multă precizie și îndemânare.
De fapt, pentru ca o simplă floare să ajungă la apogeul integrității sale și să fie livrată consumatorului, aceasta nu poate dezvolta niciun fel de boală care să îi împiedice creșterea. Pentru a avea o idee despre ce înseamnă acest lucru, este demn de menționat că, în unele cazuri, ciupercile pot decima o întreagă cultură.
![](https://curiozitate.ro/wp-content/uploads/2021/11/de-ce-sunt-florile-atat-de-scumpe-2_1_red_compressed.jpg)
În fața tuturor acestor adversități, unele țări plătesc foarte bine pentru muncitori calificați care sunt capabili să reducă riscul unor evenimente neprevăzute în timpul plantării.
Potrivit unui reportaj BBC, un florar din Statele Unite ale Americii câștigă în jur de 13 dolari pe oră (aproximativ 55 de lei). În România, în schimb, salariul lunar al unui angajat la o florărie pornește de la 2.000-2.200 de lei, conform eJobs.
De asemenea, merită menționat faptul că țări precum Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie și Rusia sunt mari importatoare de flori, astfel că este nevoie de operațiuni logistice complexe pentru ca aceste plante să ajungă în stare perfectă în mâinile clienților după o serie lungă de călătorii internaționale.
Dacă toate cele de mai sus nu sunt suficiente pentru a justifica cheltuielile, trebuie să știi că mai există un ultim obstacol cu care vânzătorul trebuie să se confrunte în rutina zilnică a unei florării pentru a putea face profit: să te convingă să cumperi.
Mulți vânzători sunt instruiți special pentru a elabora aranjamente frumoase și pentru a combina florile astfel încât să cucerească privirea consumatorilor.
În practică, oamenii din industria floricolă trebuie să facă eforturi pentru a-i face pe clienți să realizeze cât de greu a fost ca un singur buchet să fie plantat, cules, perfecționat și vândut.
În cele din urmă, având în vedere cererea mare, procesul de creștere complex și îndelungat și dificultățile logistice, este întrucâtva logic că florile sunt atât de scumpe.