Când vine vorba de câini agresivi, mulți oameni au tendința să se gândească la rase robuste, cum ar fi Pitbull și Rottweiler. Cu toate acestea, cu toții am văzut pe stradă că unii dintre cei mai „turbați” câini sunt de obicei de talie mică, precum Pinscher și Chihuahua.
Acestea fiind spuse, rămâne întrebarea: de ce sunt atât de furioși câinii de talie mică? Pe parcursul acestui articol, vei vedea că există o serie de factori care explică de ce aceste animale au o tendință mai mare de a lătra, de a mârâi și de a ataca oamenii și alți câini.
Înainte de a ne uita la comportamentul acestor patrupede, trebuie să înțelegem ce este un câine de talie mică. Termenul de „câine de talie mică” se potrivește celor care cântăresc mai puțin de 9 kilograme, cum este cazul raselor Dachshund (Teckel), Chihuahua și Russell Terrier.
Potrivit unui studiu publicat în revista academică Applied Animal Behaviour Science, aceste rase par să aibă o tendință mul mai mare de a mușca pe cineva, comparând cu alte 30 de rase evaluate în cadrul aceleiași cercetări.
În concluziile studiului, cercetătorii implicați menționează că dimensiunea mică a acestor câini îi poate face mai temători și îi poate determina să atace în autoapărare. În consecință, aceste rase mai mici sunt mai predispuse să reacționeze defensiv, pur și simplu pentru că au mai multe motive să se teamă.
Câinii sunt influențați de proprietarii lor
Cu toate acestea, este important de menționat că este posibil ca reactivitatea acestor animale să fie rezultatul comportamentului proprietarilor lor. Practic, proprietarii de câini de rasă mică sunt adesea prea protectori față de animalele lor, ceea ce face ca acestea să nu socializeze în mod corespunzător sau să nu învețe să reacționeze în cel mai bun mod la situații stresante.
Un alt factor care poate avea un impact considerabil asupra dezvoltării agresivității la câinii de talie mică este legat de evoluția rasei în sine de-a lungul anilor.
Conform acestei teorii, faptul că mușcăturile câinilor de talie mică sunt de multe ori mai puțin îngrijorătoare pentru oameni poate avea legătură cu faptul că agresivitatea lor nu a fost niciodată considerată foarte dăunătoare, de aceea a continuat să se repete timp de mai multe generații.
În plus, unele studii au descoperit o legătură între comportamentul agresiv și gena factorului de creștere, care face ca un câine să rămână de talie mică.
În comparație cu câinii mari, câinii mici tind să aibă un grad de anxietate mai mare, ceea ce ar putea demonstra că și genetica joacă un rol în comportamentul agresiv manifestat de aceste creaturi.
Biologii nu știu care dintre ipoteze are cea mai mare greutate, deoarece nu au studiat încă rădăcina comportamentului feroce al cățeilor. Acestea fiind spuse, cel mai probabil este că toate variantele ar putea sta la baza agresivității câinilor de talie mică, potrivit LiveScience.
De asemenea, merită menționat faptul că mărimea corpului nu este singurul atribut al câinilor de talie mică asociat cu agresivitatea. De exemplu, rasele de câini cu picioare mai scurte sunt mai predispuse să se teamă de câinii necunoscuți și să se confrunte cu agresivitatea dirijată de stăpân, ceea ce ajută la explicarea ferocității lor.