Mulți oameni se confruntă cu o creștere a apetitului într-o situație stresantă, dar puțini cunosc motivele din spatele acestei dorințe de a mânca.
În zilele noastre, stresul afectează un mare procent din populație. Munca, greutățile financiare și situațiile dificile din familie sunt doar câțiva dintre factorii care generează stres, ceea ce, în mod interesant, poate chiar crește apetitul.
Dar, la urma urmei, care este legătura dintre epuizarea mentală și senzația bruscă de foame?
Suntem obișnuiți să trăim momente de stres, este o adaptare care ne-a ajutat, ca specie, să depășim situațiile ostile și să supraviețuim. Cu toate acestea, există o incompatibilitate foarte mare între problemele cu care ne confruntăm zilnic și modul în care corpul uman reacționează la ele, iar creșterea apetitului este un bun exemplu.
Care este relația dintre stres și creșterea poftei de mâncare?
Mulți dintre noi, atunci când suntem stresați, avem tendința de a mânca mai mult. Pe lângă faptul că mâncăm inutil cantități mai mari de mâncare, problema este că tipurile de alimente care, în general, ne „calmează” anxietatea tind să ne afecteze sănătatea.
Un studiu din 2006 publicat în revista Physiology and Behavior a arătat că persoanele stresate au tendința să aleagă alimente periculoase pentru sănătate, bogate în grăsimi, cum ar fi cele prăjite, mai degrabă decât alimente sănătoase cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi fructele.
Un alt experiment realizat de aceiași autori a arătat că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să crească semnificativ consumul de alimente atunci când au de-a face cu situații stresante, în special femeile care urmau deja diverse diete ca să slăbească.
În multe ocazii, acest tip de comportament este un răspuns la așa-numita „foame emoțională”, care ne determină să mâncăm compulsiv alimente gustoase pentru a calma senzațiile și emoțiile inconfortabile, cum ar fi stresul, tristețea, furia sau frica de singurătate.
Ce factori fiziologici pot influența creșterea poftei de mâncare?
Potrivit unui studiu publicat în 2007 de revista Psychoneuroendocrinology, excesul de cortizol poate face ca oricine să nutrească o anumită dorință pentru consumul de alimente nesănătoase.
Cel mai interesant lucru în această privință este că cortizolul este unul dintre hormonii pe care îi secretăm cel mai mult atunci când suntem stresați. Cu alte cuvinte, stresul duce la eliberarea de cortizol, care, la rândul lui, stimulează foamea.
O cercetare din 2009, ale cărei rezultate au fost publicate în revista Trends in Endocrinology and Metabolism, a arătat cum stresul face ca o persoană să poată secreta hormoni numiți glucocorticoizi, ceea ce crește motivația de a mânca.
În plus, epuizarea mentală crește secreția de insulină, ceea ce poate face ca o persoană să mănânce mai mult în timpul unei situații stresante.
Din aceste analize, este ușor de înțeles că alimentele bogate în zaharuri și grăsimi nesănătoase reduc răspunsul la stres, dar efectul negativ este că întăresc obiceiul de a urma o dietă proastă.
Prin urmare, experții subliniază importanța predării de tehnici psihologice pentru ca oamenii să învețe să își identifice emoțiile și să își modifice reacțiile la stresul crescut.
Ce putem face ca să nu permitem stresului să ne crească pofta de mâncare?
Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să reduci consumul excesiv de alimente indus de stres:
- Învață să asculți ce îți spune corpul: Este important să știi să deosebești foamea „reală” de cea care apare din cauza emoțiilor, pentru a acționa în consecință în fiecare situație;
- Consumă alimente satisfăcătoare din punct de vedere nutrițional: Dacă adopți o dietă completă, cu suficienți carbohidrați, proteine și grăsimi, vă va fi mult mai ușor să simți consumul de alimente nesănătoase;
- Înlocuiește alimentele nesănătoase cu gustări benefice: Dacă te simți foarte stresat și nu poți evita să mănânci, măcar optează pentru alimente care îi oferă organismului tău nutrimente esențiale;
- Înlocuiește mâncatul compulsiv cu un alt comportament: Mâncatul compulsiv poate deveni un obicei, ceea ce nu este neapărat un lucru rău, deoarece obiceiurile pot fi schimbate. Așa că, în loc să mănânci, poți încerca să te plimbi, să suni un prieten sau să petreci timp cu animalul tău de companie;
- Gândește rațional: Când suntem stresați, suntem adesea copleșiți de emoții. Din acest motiv, este esențial să gândim rațional pentru a ne regla comportamentul.
Dacă înțelegi care sunt cauzele stresului cronic, poți începe să abordezi problema prin intermediul obiceiurilor alimentare. Dacă încă nu știi cum să gestionezi stresul, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să cei ajutorul unui profesionist în domeniul sănătății, pentru ca acesta să te poată ajuta în funcție de cazul tău specific.