De ce râdem? Un nou studiu sugerează că râsul poate fi o strategie de supraviețuire

Curiozitate.ro

Până acum, mai multe teorii au căutat să explice ce face ceva destul de amuzant încât să ne facă să râdem. Acestea includ transgresiunea (ceva interzis), exercitarea unui sentiment de aroganță sau superioritate (bătaia de joc) și incongruență – prezența a două sensuri incompatibile în aceeași situație. Iată ce e râsul, de fapt.

După ce a analizat peste o sută de lucrări, un studiu a produs o nouă explicație posibilă: râsul este un instrument pe care natura ni l-a oferit pentru a ne ajuta să supraviețuim.

Lucrări de cercetare despre teoriile umorului au oferit informații semnificative cu privire la trei domenii: trăsăturile fizice ale râsului, centrii creierului legați de producerea râsului și beneficiile râsului pentru sănătate. Acestea s-au ridicat la peste 150 de lucrări care au furnizat dovezi pentru caracteristicile importante ale condițiilor care îi fac pe oameni să râdă.

Râsul ne poate prelungi viața

Organizând toate teoriile în zone specifice, cercetătorii au putut condensa procesul de râs în trei pași principali: nedumerire, rezoluție și un potențial semnal clar, așa cum voi explica.

Acest lucru ridică posibilitatea ca râsul să fi fost păstrat prin selecția naturală de-a lungul mileniilor trecute, pentru a ajuta oamenii să supraviețuiască. Ar putea explica, de asemenea, de ce suntem atrași de oamenii care ne fac să râdem.

Teoria incongruenței este bună pentru a explica râsul condus de umor, dar nu este suficientă. În acest caz, râsul nu se referă la un sentiment atotpervaziv al lucrurilor nefasate sau incompatibile. Este vorba de a ne găsi într-o situație specifică care subminează așteptările noastre de normalitate.

De exemplu, dacă vedem un tigru plimbându-se pe o stradă a orașului, poate părea incongruent, dar nu este comic – dimpotrivă, ar fi terifiant. Dar dacă tigrul se rostogolește ca o minge, atunci devine comic.

Dar pentru a fi amuzant, evenimentul trebuie să fie și perceput ca inofensiv. Râdem pentru că recunoaștem că tigrul nu i-a rănit niciodată efectiv pe ceilalți. Așa că putem reduce râsul la un proces în trei etape. În primul rând, are nevoie de o situație care pare ciudată și care induce un sentiment de incongruență (nedumerire sau panică).

În al doilea rând, îngrijorarea sau stresul provocat de situația incongruentă trebuie rezolvată și depășită (rezoluție). În al treilea rând, eliberarea efectivă de râs acționează ca o sirenă clară pentru a-i avertiza pe trecători (alinare) că sunt în siguranță. Râsul ar putea fi un semnal pe care oamenii l-au folosit de milenii pentru a le arăta altora că nu este necesar un răspuns de luptă sau fugă și că amenințarea percepută a trecut.

Lasă un comentariu