De ce peștii emană un miros atât de puternic?

În general, carnea de vită, porc sau pui nu are miros neplăcut. Peștele, pe de altă parte, are un miros foarte puternic. De fapt, în comparație cu alte tipuri de carne, cea de pește pare adeseori alterată, din cauza mirosului, chiar dacă este cât se poate de proaspătă.

Care este explicația din spatele acestui lucru? Pe parcursul acestui articol, vei afla că în spatele acestui miros puternic se află un întreg cocktail olfactiv.

Foto: Pixabay

Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să facem un mic parcurs prin chimie. În practică, totul se rezumă la două substanțe: trimetilamina și dimetilamina, care sunt derivate din oxidul de trimetilamină.

Potrivit unui interviu acordat publicației New York Times de doctorul Joseph Hotchkiss, profesor de știința alimentației la Universitatea Cornell, pentru a menține echilibrul fluidelor, peștii trebuie să-și umple celulele cu aminoacizi și amine.

Mulți pești se bazează pe oxidul de trimetilamină (TMAO) în acest scop. Problema este că, atunci când peștii mor, bacteriile și enzimele din corpul lor transformă TMAO în trimetilamină (TMA), care emană mirosul cu care suntem atât de obișnuiți.

Este demn de remarcat că, în general, peștii de apă dulce nu acumulează TMAO, deoarece mediul lor este mai puțin sărat decât celulele copului. Prin urmare, carnea lor nu miroase la fel de puternic ca a peștilor de apă sărată.

De ce alte tipuri de carne nu emană același miros?

La fel ca în cazul oricărui aliment, dacă stă prea mult, începe să putrezească și să miroasă. Cu toate acestea, cât timp este proaspătă, carnea de vită are un miros aproape insesizabil.

Foto: Pixabay

Acest lucru se datorează faptului că animalele terestre nu conțin compusul organic numit oxid de trimetilamină. Așadar, atunci când carnea începe să prezinte un miros puternic și ciudat, este timpul să o arunci.

Cum să neutralizezi mirosul puternic de pește

Nu se poate nega faptul că peștele miroase puternic, dar asta nu înseamnă că nu-l poți găti. Dacă gătești pește și începe să miroasă în toată casa, Good Housekeeping recomandă să amesteci ulei și oțet și să lași amestecul să fiarbă pe aragaz. Se lasă la foc câteva minute și mirosul ar trebui să dispară.

Un alt sfat vine de la cei de la Epicurious: dacă observi că peștele începe să miroasă, trebuie doar să lași bucățile de pește în lapte timp de 20 de minute sau să storci niște suc de lămâie peste pește înainte de a-l găti. Ambele trucuri ar trebui să neutralizeze mirosul înțepător natural al cărnii.

Acum că știi despre procesele din spatele mirosului puternic de pește, amintește-ți că, la alegerea peștelui de la tarabă, cu cât este mai urât mirositor, cu atât este mai vechi.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu