De ce pescuitul excesiv ne lasă fără macrou

Curiozitate.ro

De ce pescuitul excesiv ne lasă fără macrou

Societatea de Conservare Marină (Marine Conservation Society – MCS), o organizație non-guvernamentală britanică, a actualizat recent Ghidul Peștelui Bun (Good Fish Guide), semnalând o situație problematică pentru stocurile de macrou din Atlanticul de Nord-Est.

Conform ghidului, consumul acestui pește este în prezent nerecomandat din cauza pescuitului excesiv, care a adus populațiile speciei aproape de un nivel critic.

Informațiile privind originea și metoda de captură sau creștere a peștelui comercializat sunt obligatorii pentru vânzători, însă mulți consumatori nu acordă atenție acestor detalii sau nu dispun de informații clare pentru a alege produse sustenabile.

Ghidul MCS utilizează un sistem de clasificare bazat pe culori, similar unui semafor, pentru consumatori și o scară de la 1 la 5 pentru companii, evaluând sustenabilitatea produselor marine. În actualizarea publicată pe 9 aprilie 2025, macroul a fost clasificat ca fiind de evitat.

Stocurile din Atlanticul de Nord-Est sunt considerate a fi aproape de colaps. Ghidul face distincție și între metodele de pescuit.

Macroul capturat în această zonă folosind traulul pelagic, o metodă de pescuit cu plasă de mari dimensiuni, a primit calificativul 4 (nerecomandat), în timp ce macroul prins la undiță sau paragate a primit calificativul 3, fiind considerat o opțiune preferabilă, deși nu optimă.

Acum aproximativ un deceniu, macroul era considerat o alegere sustenabilă. Totuși, în ultimii patru ani, nivelul de exploatare a depășit în medie cu 23% cotele considerate sustenabile.

Presiunea asupra resursei este intensă, implicând mai multe țări, printre care Norvegia, Islanda, Insulele Feroe și Regatul Unit. Continuarea acestei tendințe riscă să compromită capacitatea stocului de macrou de a se reface.

Guvernele țărilor implicate depun eforturi pentru a alinia limitele de captură cu recomandările științifice.

Între timp, organizația non-guvernamentală recomandă consumatorilor să opteze pentru alternative considerate mai puțin problematice, cum ar fi sardinele din Cornwall, anșoa din Golful Gasconiei sau heringul din Marea Nordului și Canalul Mânecii de Est.

Contextul mai larg al gestionării resurselor piscicole prezintă provocări similare și în alte regiuni.

Un raport publicat de Institutul Francez de Cercetare pentru Exploatarea Mării (Ifremer) în 2019 arăta că, în apele metropolitane franceze, 48% din volumele de pește capturat proveneau din stocuri gestionate durabil, însă 27% proveneau din stocuri supuse pescuitului excesiv, punând în pericol speciile respective.

Pentru restul de 22% din capturi, starea stocurilor rămânea nedeterminată.