Începutul unui antrenament este, de obicei, partea cea mai ușoară. După ce te-ai îmbrăcat cu cele mai bune haine de sport și ai pornit un playlist revigorant, te simți invincibil când începi rutina de antrenament.
Cu toate acestea, nu va trece mult timp până când oboseala musculară își va face simțită prezența. Acestea fiind spuse, întrebarea care rămâne este: de ce obosesc mușchii atunci când facem exerciții fizice?
Deși poate fi enervantă, oboseala musculară bruscă nu este un motiv de îngrijorare. De fapt, este pur și simplu un produs secundar al modului în care organismul utilizează energia.
Adenozin trifosfatul (ATP) explică de ce obosesc mușchii în timpul exercițiilor fizice
Potrivit Livestrong, atunci când mușchii sunt supuși la stres prin exerciții fizice intense, principalul răspuns neuronal al organismului este de a implica tot mai multe fibre musculare pentru a face față sarcinii.
Problema este că aceste fibre obosesc foarte repede. Tocmai din acest motiv intră în joc adenozin trifosfatul, care acționează ca principală sursă de energie pentru țesuturile musculare.
În timpul antrenamentelor fizice intense, mușchii fac exerciții anaerobe, folosindu-și rezervele de glicogen pentru a produce molecule de ATP, care, la rândul lor, le furnizează energia de care au nevoie pentru a se contracta și a funcționa corect.
Însă, pe măsură ce glicogenul se epuizează, mușchii rămân fără ATP. În consecință, capacitatea lor de a se contracta scade semnificativ, iar oboseala lovește puternic.
Adenozin trifosfatul are de-a face și cu rezistența musculară
Interesant este că adenozin trifosfatul explică și de ce o persoană poate suporta o alergare de o oră, dar nu poate continua un antrenament cu greutăți mai mult de câteva minute. Practic, acest lucru are legătură cu stresul exercitat asupra mușchilor.
În practică, ridicarea greutăților solicită mult mai mult mușchii decât alergarea, ciclismul sau alte tipuri de exerciții aerobice. Din acest motiv, rezervele de adenozin trifosfat sunt epuizate înainte ca organismul să aibă ocazia să le regenereze.
În cele din urmă, tocmai acesta este motivul pentru care este mai obositor să alergi 100 de metri la intensitate maximă decât să alergi 500 de metri într-o perioadă mai lungă de timp: corpul consumă rezerve de energie mai repede decât le poate produce.
În încheiere, este important de menționat că refacerea energiei depinde de sistemul care a fost utilizat în timpul activității fizice. De exemplu, dacă exercițiul a implicat sistemul care produce energie din compușii depozitați în celule, recuperarea parțială poate avea loc într-un interval de cinci până la zece minute.
Totuși, persoana în cauză trebuie să se odihnească câteva ore pentru a-și reîncărca energia în mod corespunzător. În plus, trebuie luați în considerare și alți factori, cum ar fi condiția fizică generală a persoanei.