Deși peste 70% din suprafața planetei Pământ este acoperită de apă, cea mai mare parte a volumului conține sare și, prin urmare, nu este deloc potrivită pentru consumul uman. Faptul că nu putem bea apă sărată poate părea ciudat, dacă ținem cont de faptul că organismul nostru are nevoie atât de apă, cât și de sare pentru a funcționa corect.
În acest articol vom analiza factorii decisivi care ne împiedică să consumăm apă cu un grad ridicat de salinitate.
Principalul motiv pentru care nu putem bea apă sărată
Contrar unei credințe larg răspândite, gustul sărat al apei din ocean nu este principalul motiv pentru care noi, oamenii, nu putem bea apă sărată ca să ne potolim setea. De fapt, există un motiv științific important pentru care trebuie să bem apă proaspătă pentru a ne menține complet sănătoși.
Corpul uman are nevoie de sare pentru a funcționa corect, dar dacă ingerăm prea mult din acest mineral, ne putem prăbuși din cauza deshidratării.
Potrivit LiveScience, consumul unei astfel de ape ar duce la o reacție prin care corpul încearcă să scape de excesul de sare eliminând prin urină mai multă apă decât ar trebui, din cauza concentrației extrem de ridicate de sare din apa de mare.
Cu alte cuvinte, în loc să ne potolească setea, corpul ar suferi o pierdere foarte mare de apă, ceea ce ar duce la deshidratare și la creșterea senzației de sete. Pe lângă faptul că epuizează rezervele de apă ale organismului, consumul de apă sărată poate provoca, de asemenea, crampe musculare, greață și creșterea tensiunii arteriale.
Adevărul este că, dacă ai continua să bei apă sărată în loc de apă dulce, ai sfârși prin a te confrunta cu efecte și mai grave, cum ar fi starea de comă și chiar moartea.
Salinitatea corpului uman
Merită menționat faptul că sângele uman are un nivel de salinitate 9, ceea ce înseamnă că există 9 grame de sare și 991 de grame de apă la fiecare 1.000 de grame de lichid. Apa sărată, pe de altă parte, este considerată un lichid hipertonic; cu alte cuvinte, conține mai multă sare decât sângele uman.
Pentru a ne face o idee, trebuie să ținem cont că apa sărată are o salinitate de 35, așadar o salinitate de aproximativ patru ori mai mare decât salinitatea sângelui.
Problema desalinizării apei de mare
Deși apa sărată din oceane poate fi transformată în apă dulce potabilă, există încă probleme legate de acest proces. Principala este că desalinizarea apei necesită multă energie.
Principalul impediment este că sarea se dizolvă foarte ușor în apă, formând legături chimice puternice, care sunt greu de rupt. Energia și tehnologia necesare sunt costisitoare, ceea ce înseamnă că desalinizarea apei poate fi destul de scumpă.
Prin urmare, este mult mai ieftin să folosești apa dulce din partea locului decât să desalinizezi apa de mare. Pentru țări precum Israelul sau Arabia Saudită, în ciuda obstacolelor economice și de mediu, desalinizarea devine din ce în ce mai atractivă, pe măsură sursele convenționale de apă se epuizează.