Unul dintre cele mai plăcute lucruri când ne întoarcem din concediu este să avem pielea arămie, „mângâiată” de razele soarelui. Dar te-ai întrebat ce se întâmplă la nivelul pielii când se colorează sub razele soarelui? Te-ai întrebat vreodată de ce ne bronzăm?
Bronzul este un scut natural împotriva radiațiilor ultraviolete ale soarelui, care poate vătăma țesutul epitelial sub forma arsurilor solare.
Expunerea la raze ultraviolete determină anumite celule epiteliale să producă pigmentul numit melanină, care se închide la culoare atunci când se oxidează.
Dacă stai suficient de mult timp la soare, aceste celule vor migra mai aproape de suprafața pielii și vor produce și mai multă melanină, iar pielea va căpăta o nuanță și mai închisă.
Așadar, de ce ne bronzăm? Pe scurt, pentru a ne proteja țesutul epitelial. Pigmentul absoarbe radiațiile ultraviolete și nu permite penetrarea mai adâncă a țesutului epitelial.
La unele animale, melanina are și alte roluri. Absoarbe căldura, funcție esențială în cazul animalelor cu sânge rece. Colorează penele păsărilor, solzii peștilor și cerneala sepiilor și ajută animalele nocturne să se ascundă.