De ce câinii își mușcă propria coadă? Ce declanșează acest comportament?

Câinii care își mușcă propria coadă sunt o priveliște care stârnește râsul, ceea ce explică de ce rețelele sociale sunt pline de videoclipuri ce înfățișează câini în această ipostază. În cele mai multe cazuri, acest comportament nu este problematic, dar este important să îi cunoaștem cauzele pentru a putea identifica eventualele tulburări asociate cu el.

Pe parcursul acestui articol, vom descrie acest comportament și vom explica situațiile în care ar trebui consultat un specialist. Dacă te interesează acest subiect sau dacă animalul tău de companie are un comportament similar, citește mai departe pentru a afla mai multe.

Probleme fizice pot explica de ce unii câini își mușcă propria coadă

Foto: Pixabay

Durerea, mâncărimea și alte senzații neplăcute în zona cozii unui câine sunt, de obicei, principalele cauze care stau la baza acestei manifestări. Cele mai frecvente probleme fizice sunt următoarele, potrivit Dogster.com:

  • Paraziții: Un câine care are paraziți în această zonă (purici sau căpușe, de exemplu) va încerca să scape de aceste organisme prin mușcături. Mâncărimea care nu dispare îl va face să muște neîncetat zona respectivă;
  • Rănile: O rană sau prezența unui corp străin pe pielea cozii va provoca durere animalului, ceea ce îl va determina să încerce să lingă zona respectivă;
  • Probleme la glandele adanale: Aceste glande, situate de o parte și de alta a anusului, au rolul de a lubrifia fecalele și de a trimite informații olfactive către alți câini. În cazul în care acestea se blochează, se infectează sau dezvoltă alte tipuri de probleme, câinele va dori cu siguranță să își ușureze disconfortul. În aceste ocazii, îl poți vedea târându-și anusul pe jos și mușcându-și coada;
  • Probleme ale pielii: Alergiile, scabia sau infecțiile virale sunt unele dintre cele mai frecvente cauze, deoarece provoacă mâncărimi și arsuri în zona cozii;
  • Hernia de disc și alte probleme ale coloanei: Patologiile de această natură sunt mai rare, dar pot provoca dureri sau furnicături în zonele caudale ale câinilor. În fața acestor senzații, câinele care suferă de această problemă se poate învârti în cerc pentru a încerca să identifice și să atenueze cauza durerii.

Unii câini își mușcă propria coadă din cauze comportamentale

Dacă animalul este supus stresului, anxietății sau altor situații psihice adverse, este posibil ca ceea ce era un comportament obișnuit să devină un obicei ciudat. Cauzele care stau la baza acestui lucru sunt diverse, dar de obicei se reduc la factori precum:

Foto: Pixabay
  • Lipsa de stimulare: Uneori, câinii își mușcă propria coadă ca o modalitate de a scăpa de plictiseală;
  • Singurătate și lipsă de afecțiune: A alerga după coadă poate fi proiecția fizică a sentimentelor de abandon și a lipsei de socializare;
  • Detenția: În cazul câinilor care nu ies niciodată din casă, a alerga după coadă și a o mușca în mod constant sunt forme de eliberare a energiei în exces produse de lipsa de exercițiu și de stimulare;
  • Consolidarea comportamentului și atragerea atenției: Dacă patrupedul tău a învățat că îi acorzi atenție doar atunci când mușcă din coadă, o va face ori de câte ori va dori să îl observi.

În ciuda celor enumerate mai sus, este important să clarificăm faptul că nu avem de-a face întotdeauna cu un comportament patologic atunci când câinii își mușcă coada. În unele cazuri, animalul vede pur și simplu ceva care se mișcă în spatele său și încearcă să îl ridice, de exemplu.

Pe de altă parte, dacă crezi că acest comportament este cauzat de o problemă fizică, atunci trebuie să afli care este cauza. În acest caz, cea mai bună soluție este să mergi la medicul veterinar, pentru ca acesta să trateze problema în siguranță și în mod eficient.

Dacă, dimpotrivă, este vorba de o problemă psihologică, cea mai bună opțiune ar putea fi să soliciți ajutorul unui educator canin. Cu ajutorul unui astfel de profesionist, vei putea identifica factorii de stres care afectează câinele și vei primi sfaturi valoroase pentru a remedia problema.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu