Se pare că inteligența artificială (AI) poate concepe metode mult mai eficiente de gestionare a societății, spre deosebire de oameni care, în mod evident, sunt conduși de sentimente și de dorința de îmbogățire.
Mai exact, ne referim la metode de distribuție a bogăției în care, aparent, roboții AI se descurcă mult mai bine ca oamenii, sugerează o nouă cercetare.
Descoperirile, realizate de o echipă de cercetători ai companiei de inteligență artificială DeepMind, din Marea Britanie, arată că sistemele de învățare automată nu sunt doar bune în rezolvarea problemelor complexe de fizică și biologie, ci pot contribui și la realizarea unor obiective sociale deschise, cum ar fi scopul realizării unei societăți corecte și prospere.
Opiniile oamenilor, principala piedică în calea unui sistem unic, creat de un AI
Construirea unei mașini care poate oferi rezultate benefice pe care oamenii le doresc cu adevărat, numită „aliniere a valorii” în cercetarea AI, este complicată de faptul că oamenii nu sunt adesea de acord cu privire la cea mai bună metodă de a rezolva tot felul de lucruri, în special problemele sociale, economice și politice.
„Un obstacol cheie pentru alinierea valorii este faptul că societatea umană admite o pluralitate de opinii, ceea ce face neclar la ale cui preferințe ar trebui să se alinieze AI”, explică cercetătorii într-o nouă lucrare, condusă de primul autor și cercetător de la DeepMind, Raphael Koster. „De exemplu, oamenii de știință politică și economiștii sunt adesea în conflict cu privire la mecanismele care vor face ca societățile noastre să funcționeze cel mai corect sau mai eficient”, a adăugat acesta.
În timp ce roboții AI pot produce rezultate cu adevărat uimitoare, ei pot ajunge și la concluzii sociale departe de a fi dorite și de oameni.
„În cercetarea AI, există o conștientizare tot mai mare că, pentru a construi sisteme compatibile cu oamenii, avem nevoie de noi metode de cercetare în care oamenii și agenții interacționează, dar și de un efort sporit de a învăța valori direct de la oameni, pentru a construi o inteligență artificială aliniată la valori”, au mai spus cercetătorii.
În experimente care au implicat, în total, mii de participanți umani, agentul AI al echipei, numit „AI Democrat”, a studiat un exercițiu de investiții numit jocul bunurilor publice, în care jucătorii primesc diferite sume de bani și pot contribui cu bani la un fond public, ca mai apoi să tragă din fond un profit corespunzător nivelului lor de investiție.