15 curiozități despre Titanic, cea mai celebră epavă din lume

Curiozitate.ro

15 curiozități despre Titanic cea mai celebră epavă din lume

Acest colos plutitor fost unul dintre vasele emblematice ale istoriei navigației, iar în memoria colectivă încă răsună ecoul tragediei de la 15 aprilie 1912. În acest articol îți prezentăm 15 curiozități despre Titanic, nava cu una dintre cele mai fascinante povești din istorie.

1. Construcția Titanicului a costat 7.5 milioane de dolari (echivalentul a 180 de milioane de dolari în zilele noastre).

Constructia Titanicului
Imagine din timpul construirii Titanicului. Foto: titanicfacts.net

În mod surprinzător, filmul „Titanic”, regizat de James Cameron, a costat mai mult decât construirea navei în sine: 200 de milioane de dolari.

2. La momentul lansării, RMS Titanic era cel mai mare vas de pasageri din lume. Cu o lungime de 269 de metri, era cel mai mare obiect mobil de pe Pământ făcut de mâna omului.

Vasul consuma aproximativ 600 de tone de cărbune pe zi, care era aruncat cu lopata în furnale de către o echipă de 176 de oameni. Aproape 100 de tone de cenușă erau deversate în mare la fiecare 24 de ore.

3. În linii mari, interioarele navei erau inspirate de cele ale hotelului Ritz din Londra. Dotările de la bord includeau o sală de gimnastică, o piscină, o baie turcească, un adăpost pentru câinii pasagerilor de la clasa întâi și un teren de squash.

Curiozitati despre Titanic - aisberg
Celebra fotografie a aisbergului care a cauzat tragedia. Foto: wired.com

4. Pe 15 aprilie 1912 (la câteva ore după dezastru), un intendent de pe vasul german SS Prinz Adalbert, care naviga în apropiere de locul scufundării Titanicului, a văzut un asiberg mânjit cu vopsea roșie plutind în apele oceanului.

Bărbatul, care încă nu auzise de scufundarea Titanicului, a fotografiat aisbergul (imaginea de mai sus).

5. La doi ani după scufundarea Titanicului, vasul Empress of Ireland s-a scufundat în Golful St. Lawrence și a pierdut 68.5% din pasageri (cu 0.5% mai mult decât Titanicul).

Incidentul nu a fost relatat în ziare, fiind eclipsat de desfășurarea Primului Război Mondial.

Curiozități despre Titanic: Cât costa un bilet la clasa I

Curiozitati despre Titanic - Interior
La clasa I, luxul era la ordinea zilei. Foto: seanmunger.com

6. Iată una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre Titanic. Un bilet la clasa I costa 4.375 de dolari în 1912 (aproape 100.000 de dolari în zilele noastre).

7. O femeie pe nume Violet Constance Jessop a supraviețuit scufundării Titanicului, ceea ce deja este o performanță. Dar povestea de supraviețuire a lui Jessop nu constă doar în acest episod.

Cu un an înainte, în 1911, a scăpat ca prin urechile acului, după ce nava de lux RMS Olympic s-a ciocnit cu o navă de război britanică, HMS Hawke.

În 1916, la patru ani de la scufundarea Titanicului, Jessop se afla la bordul HMHS Britannic, unde lucra pentru Crucea Roșie. Pe 21 noiembrie, HMHS Britannic s-a scufundat în Marea Egee în urma unei explozii.

Violet Constance Jessop
Violet Constance Jessop. Foto: twitter.com

Violet Jessop a scăpat teafără și de această data.

8. În 15-20 de ani, epava Titanicului va fi doar o pată de rugină pe fundul Atlanticului, avertizează oamenii de știință.

O bacterie nou-descoperită, care se hrănește cu rugină, consumă încetul cu încetul cele 50.000 de tone de fier care constituie epava. Experții cred că acest grup invaziv de microorganisme va cauza, în cele din urmă, descompunerea totală a epavei.

9. Cina servită pasagerilor de la clasa I de pe Titanic era alcătuită din 13 feluri, fiecare servit cu un vin diferit. O astfel de masă dura între patru și cinci ore.

10. Milionarul Ben Guggenheim a refuzat o barcă de salvare pe Titanic și i-a cerut unui supraviețuitor să-i transmită un mesaj soției sale: „Nicio femeie nu va rămâne la bordul vasului fiindcă Ben Guggenheim a fost un laș.”

Taxați cu un dolar pe cuvânt

Supravietuitori Carpathia
Supraviețuitorii de pe Titanic, la bordul RMS Carpathia. Foto: pinterest.com

11. Supraviețuitorii de pe Titanic au fost taxați cu un dolar pe cuvânt pentru a trimite telegrame de pe RMS Carpathia, vasul care i-a salvat.

„Doar cei care aveau bani în buzunar puteau trimite telegrame. Aveam cinci dolari în portofel și, când s-au preluat mesajele, am fost taxată cu un dolar pe cuvânt. Un bărbat, care era frizer, avea numai 1.25 de dolari la el și a dat un dolar ca să-i trimită mamei sale cuvântul «Teafăr»”, a relatat supraviețuitoarea Elizabeth Dowdell, care avea 30 de ani la momentul tragediei.

12. La ani de zile după scufundarea Titanicului, ofițerul Charles Lightoller a mărturisit că la bord exista un binoclu, însă era amplasat într-o cutie încuiată, a cărei cheie era de negăsit.

13. O carte scrisă în 1898 spune o poveste bizar de asemănătoare cu tragedia Titanicului.

Curiozități despre Titanic - Futility
Cartea scrisă de Morgan Robertson pare să fie o prezicere a ceea ce urma să se întâmple cu Titanicul. Foto: bustle.com

Cartea se numește „The Wreck of the Titan, Or Futility” („Epava Titanului sau Inutilitate”). Cartea spune povestea navei Futility, un vas imens, de nescufundat, care lovește un aisberg în Atlanticul de Nord într-o noapte de aprilie.

La fel cum avea să se întâmple cu Titanicul, Futility nu avea suficiente bărci de salvare, iar majoritatea pasagerilor au murit.

14. SS Naronic, un vas deținut de aceeași companie care deținuse și Titanicul, a dispărut fără urmă pe aceeași rută, în 1893.

15. Iată și ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre Titanic. Actrița Dorothy Gibson, care se afla la bordul Titanicului și a supraviețuit, a jucat într-un film intitulat „Salvată de pe Titanic”.

Dorothy Gibson
Actrița Dorothy Gibson. Foto: wikimedia.org

Filmul a apărut în mai 1912, la doar o lună de la tragedie. În film, Gibson a purtat aceleași haine și aceiași pantofi pe care i-a purtat atunci când s-a scufundat Titanicul.

Pelicula a avut succes, însă acum el mai există doar în amintire. Singura copie a filmului cunoscută a fost distrusă într-un incendiu.

Lasă un comentariu