Aparent reci, calculați și nemiloși, rechinii sunt printre cei mai temuți prădători din lume. Ne stârnesc fascinația și teama și, oricât de mult i-am studiat până acum, există încă multe lucruri pe care nu le știm despre ei. Îți prezentăm zece curiozități despre rechini, detalii pe care probabil că nu le cunoșteai.
1. Embrionii de rechin se atacă unul pe altul. De obicei, embrionul cel mai mare îi mănâncă pe ceilalți embrioni. Acest fenomen se numește canibalism intrauterin. Oamenii de știință au analizat acest fenomen la rechinul tigru de nisip.
„La început, în uter se află 12 embrioni, însă, până la final, cel mai mare îi devorează pe ceilalți 11. Asta le permite acestor rechini să aibă pui mult mai mari decât alte specii. Astfel, puii lor sunt mai protejați de atacurile prădătorilor”, spun specialiștii.
2. Iată una dintre cele mai fascinante curiozități despre rechini. Rechinii au un al șaselea simț. Pe lângă mirosul extrem de fin, rechinii pot detecta prada interceptând câmpurile electromagnetice ale celorlalte animale cu ajutorul unor organe minuscule, denumite „ampulele lui Lorenzini”.
Aceste organe, situate în jurul gurii, pe bot, pe fața ventrală a capului și în zona nărilor, au aspectul unor pori. Fiecare por se continuă la interior cu un canal umplut cu biogel (denumit ampulă).
La capătul ampulei se află o cavitate plină cu celule electro-receptoare. Datorită acestui simț, rechinii pot percepe cele mai mici impulsuri electrice ale vietăților din apropiere.
Există și rechini de apă dulce
3. În lume există aproximativ 500 de specii de rechin, printre care rechinul-înger, rechinul-covor și rechinul-zebră. Aceștia diferă în mărime de la câțiva centimetri, la peste zece metri și trăiesc într-o varietate de habitate.
De altfel, cel mai lung pește din lume este o specie de rechin. Este vorba despre rechinul-balenă, care poate atinge lungimea de 12 metri (în cazuri foarte rare, chiar și 18 metri). Deși este uriaș, rechinul-balenă este inofensiv pentru oameni, hrănindu-se cu plancton.
4. Când vine vorba despre curiozități despre rechini, trebuie să știi că nu toate speciile trăiesc în ocean. Câteva specii preferă apele dulci, precum lacurile și râurile.
De exemplu, rechinul-taur trăiește și în râurile tropicale și are capacitatea de a „face naveta” între apele sărate și cele dulci.
Rechinii de râu, așa cum sugerează denumirea lor, trăiesc în apele curgătoare din Asia de Sud, Noua Guinee și Australia.
5. Câinele de mare, o specie de rechin cunoscută și sub denumirea de „peștele cu pinteni”, are cea mai lungă perioadă de gestație dintre toate vertebratele: doi ani.
6. Scheletele rechinilor nu sunt formate din os, ci din cartilaj. Deoarece cartilajul are jumătate din densitatea osului, rechinii sunt ușori și flexibili, putând urmări și prinde prada mai ușor.
7. Rechinii există pe Pământ de aproximativ 450 de milioane de ani, fiind mai „bătrâni” decât dinozaurii. Strămoșii rechinilor de astăzi aveau dimensiuni impresionante.
De exemplu, megalodonul, un rechin care a apărut pentru prima dată acum 16 milioane de ani, avea o lungime de 17 metri și cântărea aproape 25 de tone.
Megalodonul, care a dispărut acum 2.5 milioane de ani, este unul dintre cei mai mari prădători care au existat vreodată, hrănindu-se cu rechini, balene și alți megalodoni.
Curiozități despre rechini: Le cresc până la 50.000 de dinți
8. Chiar dacă megalodonii au dispărut de mult, există o specie de rechin mai „bătrână” decât megalodonul și care încă mai cutreieră oceanele.
Este vorba despre rechinul-goblin, specie care trăiește la mare adâncime, aproape de fundul oceanului. Apărut acum 125 de milioane de ani, rechinul-goblin este considerat o adevărată „fosilă vie”.
9. Deși numărul exact variază în funcție de specie, rechinii pot avea până la 15 rânduri de dinți pe fiecare falcă. Dinții cei mai mari și mai puternici sunt amplasați pe rândurile din față, iar cei mai mici, pe rândurile din spate.
Pe măsură ce dinții din față se deteriorează sau cad, ei sunt înlocuiți de cei din spate. De-a lungul vieții, unui rechin îi pot crește între 30.000 și 50.000 de dinți.
10. Am ajuns și la ultima informație de pe lista noastră de curiozități despre rechini. Datorită faptului că nu dorm niciodată cu adevărat (când se odihnesc, se află într-o stare de semiconștiență), rechinii pot înota fără întrerupere zile întregi.
Spre exemplu, rechinul alb poate înota 4.000 de kilometri fără întrerupere și fără să se hrănească.
Un comentariu la „10 curiozități despre rechini, ucigașii silențioși din oceanele lumii”