15 lucruri pe care nu le știai despre lupi, creaturile enigmatice ale pădurii

Prădători inteligenți, acești carnivori fascinează și inspiră teamă în același timp. În acest articol îți prezentăm 15 curiozități despre lupi, detalii care te vor face să admiri aceste creaturi enigmatice ale pădurii.

1. Potrivit cărții „Față în față cu lupii”, scrisă de cuplul James și Judy Brandenburg, cele mai vechi desene reprezentând lupi se află în peșterile din sudul Europei și datează din jurul anului 20.000 î.e.n.

Pictura rupestra
Foto: naturepl.com

2. Boala autoimună lupus eritematos sistemic sau, mai simplu, lupus, a fost denumită după aceste animale.

Cuvântul lupus a fost folosit pentru prima dată în Evul Mediu, de către un medic pe nume Rogerius, pentru a descrie leziunile lăsate de boală pe pielea bolnavilor, leziuni care semănau cu mușcătura unui lup.

3. Cei mai mulți pui de lup vin pe lume cu ochi albaștri. Până la vârsta de 8-16 săptămâni își schimbă treptat culoarea în galben-auriu.

Uneori, schimbarea poate să apară mult mai târziu, iar ocazional pot fi întâlniți și lupi maturi cu ochi albaștri.

4. Lupii pot alerga cu 56 de kilometri pe oră. De obicei, ating viteze atât de mari atunci când vânează.

Curiozitati despre lupi - viteza
Foto: wallsauce.com

5. Lupii au aproximativ 200 de milioane de celule olfactive, în timp ce oamenii au doar în jur de 5 milioane. Datorită simțului olfactiv foarte bine dezvoltat, lupii pot mirosi alte animale de la peste 1.6 kilometri distanță.

Curiozități despre lupi. Consumă 10 kilograme de carne la o masă

6. Un lup înfometat poate mânca 10 kilograme de carne la o singură masă, ceea ce ar echivala cu 100 de hamburgeri în cazul unui om.

7. Fălcile lupului au o forță imensă. Lupii au capacitatea mușcăturii de aproximativ 1.450-2.100 de kilograme de presiune pe 0.1 centimetri pătrați, de două ori mai mare decât în cazul câinilor.

Fălcile lupilor sunt masive, având 42 de dinți puternici, care străpung și sfâșie carnea și zdrobesc oasele. De asemenea, fălcile lupilor au o deschidere mai mare decât cele ale câinilor.

Lup mancand
Foto: woodedwolf.com

8. Într-o haită, majoritatea femelelor sunt capabile să se reproducă, însă doar câteva dintre ele fac acest lucru. Adeseori, singurii care se împerechează sunt masculul și femela alfa.

Acest lucru permite nașterea de pui puternici și rezistenți și limitează numărul de progenituri care trebuie îngrijite. Celelalte femele din haită ajută la creșterea și îngrijirea puilor perechii alfa.

9. Iată una dintre cele mai neașteptate curiozități despre lupi. Spre deosebire de alte animale, lupii au o multitudine de expresii faciale distincte, pe care le folosesc pentru a comunica și a menține unitatea haitei.

10. Lupii se folosesc de urlete pentru a le comunica informații membrilor haitei care nu se află în preajmă, pentru a aduna haita înainte de vânătoare sau pentru a avertiza haitele rivale să păstreze distanța.

Lupi urland
Foto: pinterest.com

Lupii singuratici își folosesc urletul pentru a atrage femelele sau, posibil, pur și simplu fiindcă se simt singuri. Fiecare lup urlă timp de aproximativ cinci secunde, însă urletele pot părea mult mai lungi atunci când sunt produse de întreaga haită.

Cei mai mici lupi au doar 15 kilograme

11. Cei mai mici lupi trăiesc în Orientul Mijlociu și cântăresc doar 15 kilograme. Cei mai mari lupi trăiesc în Canada, Alaska și Rusia și pot ajunge la greutatea de 80 de kilograme.

12. Una dintre cele mai puțin cunoscute curiozități despre lupi este o superstiție a indienilor Cherokee, care vânau rareori aceste animale. Potrivit acestor băștinași nord-americani, uciderea nejustificată a unui lup va atrage răzbunarea cruntă a fraților animalului.

Curiozitati despre lupi - haita
Foto: pinterest.com

Mai mult, ei credeau că arma cu care a fost ucis animalul nu mai funcționa corespunzător dacă nu era „purfificată” de un vraci.

13. Lupii vânează și se deplasează în haită, dar grupurile nu au foarte mulți membri. De obicei, o haită este compusă din mascul, femelă și puii lor.

În cele mai multe cazuri, o haită are aproximativ zece membri, deși există și grupuri cu 30 de membri.

14. Când vânează singur, lupul prinde animale mici, precum veverițe și iepuri.

În haită, lupii pot vâna animale foarte mari, cerbi, elani, reni sau iaci. Când haita ucide un animal, masculul și femela alfa mănâncă întotdeauna primii.

15. Lupilor nu le place să stea mult timp într-un loc. O haită poate străbate până la 20 de kilometri pe zi.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu