10 curiozități despre Iulius Cezar, dictatorul Romei Antice

Curiozitate.ro

10 curiozități despre Iulius Cezarm dictatorul Romei Antice

Iulius Cezar este, probabil, cel mai faimos lider din istoria Imperiului Roman. De la general de armată la dictator al Romei, Cezar a avut o viață plină de cuceriri, desfrâu și trădări. Îți prezentăm zece curiozități despre Iulius Cezar, unul dintre cei mai controversați conducătorii ai tuturor timpurilor.

1. Gaius Iulius Cezar a venit pe lume pe 13 iulie 100 î.e.n. Una dintre cele mai răspândite curiozități despre Iulius Cezar este faptul că ar fi fost născut prin cezariană, lucru care este, de fapt, puțin probabil.

Nastere prin cezariana
Deși se crede că Iulius Cezar s-a născut prin cezariană, este puțin probabil ca lucrurile să se fi întâmplat astfel. Foto: Wikimedia

Deși procedura exista la vremea respectivă, ea era de obicei fatală mamei. Prin urmare, se efectua doar atunci când femeia însărcinată era moartă sau pe moarte, în efortul de a salva copilul.

De fapt, mama lui Cezar, Aurelia, a trăit până în 54 î.e.n., aproape jumătate de secol după nașterea fiului ei.

2. Când Iulius Cezar l-a dat afară din Senat pe Cato cel Tânăr pentru că i s-a împotrivit, alături de Cato au plecat și alți senatori.

Întrebat de ce a făcut acest gest, unul dintre senatori a spus că preferă să stea în închisoare alături de Cato decât în Senat alături de Cezar.

Curiozitati despre Iulius Cezar 01
Iulius Cezar. Foto: Wikimedia

3. Amatorii de curiozități despre Iulius Cezar trebuie să cunoască acest episod din viața liderului roman. În anul 78 î.e.n., Iulius Cezar a fost răpit de pirați în Marea Egee. Pirații au cerut 20 de talanți de argint pentru a-l elibera, iar Cezar le-a spus să ceară 50.

După ce răscumpărarea a fost plătită, Cezar a fost eliberat. Din dorința de a se răzbuna, acesta a adunat o flotă și a început să-i caute pe pirați. În cele din urmă, i-a prins și i-a răstignit.

4. Trupul lui Iulius Cezar a fost supus primei autopsii înregistrate oficial. Din cele 23 de plăgi înjunghiate de pe corpul lui Cezar, doar una ar fi putut fi fatală.

Potrivit raportului medicului, Iulius Cezar a murit din cauza pierderii masive de sânge.

Curiozități despre Iulius Cezar: De ce purta coroana de lauri atât de des?

Iulius Cezar
Foto: Wikimedia

5. Girafa pe care Iulius Cezar a dus-o la Roma din Alexandria în 46 î.e.n. a fost prima văzută vreodată în Europa. Această creatură extraordinară le amintea romanilor și de cămile, și de leoparzi. De aceea, au botezat-o „camelopard”.

6. Iulius Cezar a construit un pod de 400 metri lungime și nouă metri lățime peste râul Rin, în doar zece zile, folosind 40.000 de soldați. După ce a prădat satele de pe celălalt mal, a trecut podul înapoi, iar apoi l-a distrus.

7. Potrivit Muzeului Alimentației din New York, Iulius Cezar le dădea soldaților săi să mănânce murături, având convingerea că astfel își întăresc forța fizică și spirituală.

8. Iată una dintre cele mai neașteptate curiozități despre Iulius Cezar. De cele mai multe ori, liderul roman este înfățișat în operele de artă purtând celebra coroană de lauri.

Iulius Cezar 02
Foto: Wikimedia

La fel ca grecii și etruscii, romanii asociau laurul cu victoria și succesul.  Coroana de lauri era văzută ca un semn de virilitate, putere și onoare, și era purtată de lideri în ziua în care repurtau victorii militare.

Totuși, Iulius Cezar purta coroana de lauri mult mai des. Potrivit lui Suetoniu, liderului roman îi convenea de minune să poarte această coroană și pentru că îi ascundea chelia tot mai mare.

9. Iulius Cezar a dezvoltat o tehnică de cifrare pentru a-și proteja corespondența militară. Denumit „cifrul lui Cezar”, sistemul consta în înlocuirea fiecărei litere din textul inițial cu o literă amplasată în alfabet la o distanță fixă față de cea înlocuită.

De exemplu, la o deplasare de trei poziții (cea pe care o folosea Cezar), litera A devine D, litera B devine E și așa mai departe.

Cifrul
Cifrul lui Cezar. Foto: geeksforgeeks.org

10. Încheiem lista noastră de curiozități despre Iulius Cezar cu o informație oarecum ironică. Potrivit testamentului lui Iulius Cezar, în cazul în care Octavian (nepotul surorii lui Cezar) ar fi murit sau ar fi refuzat succesiunea, moștenirea liderului roman ar fi ajuns la Decimus Brutus.

După cum știm, acesta din urmă a participat la asasinarea lui Cezar.

Lasă un comentariu