În acest articol trecem în revistă câteva curiozități despre Iran, informații care ne ajută să înțelegem mai bine cultura, istoria și geografia acestei țări exotice.
Iranul este o țară muntoasă, aridă și diversă din punct de vedere etnic, situată în sud-vestul Asiei. În secolele trecute, Iranul a jucat un rol important ca putere imperială în regiune, iar în prezent se bucură de o poziție strategică datorită resurselor sale naturale abundente, în special petrol.
De ce Iran nu se mai numește Persia?
Mulți oameni se întreabă de ce Iranul nu se mai numește Persia. De fapt, Iran a fost întotdeauna numele statului în limba persană, în timp ce Persia a fost numele oficial al țării în lumea occidentală înainte de 1935, când regele Reza Șah a realizat schimbarea numelui.
Este interesant faptul că Iran înseamnă „țara arienilor”.
Cum este organizată munca în Iran?
Săptămâna de lucru iraniană se desfășoară de sâmbătă până la mijlocul zilei de joi. Astfel, weekendul este oficial o parte din ziua de joi și toată ziua de vineri, ca și cum ar fi sâmbătă și duminică în țările occidentale.
Cele mai multe bănci și administrații publice sunt de obicei deschise joi, între orele 07:30 și 13:00. De asemenea, școlile și magazinele se închid în anumite sărbători naționale și religioase.
Calendarul iranian
Dacă te uiți la un calendar din Iran, vei vedea trei date diferite: data iraniană (calendar solar), data islamică (calendar lunar) și data gregoriană. Calendarul iranian este cel căruia trebuie să-i acorzi cea mai mare atenție, deoarece orele se bazează pe mișcările Pământului în jurul Soarelui.
În acest tip de calendar, primele șase luni ale anului au câte 31 de zile, iar următoarele șase luni au câte 30 de zile.
Viața femeilor în Iran
Femeile din Iran se confruntă și azi cu bariere și restricții enorme în ceea ce privește libertatea, dar, în ciuda acestui fapt, ratele de alfabetizare și înscriere a acestora în învățământul superior au crescut constant de-a lungul deceniilor.
În prezent, aproximativ 65% dintre studenții iranieni sunt femei. Cu toate acestea, guvernul încă le interzice femeilor să se înscrie la mai mult de 70 de materii și le încurajează, de obicei, să studieze la universitățile locale, mai aproape de casă, departe de universitățile mai laice din marile centre urbane.
Ce religii se practică în Iran?
Iranul este patria zoroastrismului, una dintre cele mai vechi religii din lume. Religia a fost fondată de profetul Zarathustra (pe care grecii îl numeau Zoroastru) în secolul al VI-lea î.e.n.
Deși majoritatea iranienilor sunt musulmani, unele dintre principalele sărbători zoroastriene sunt încă celebrate în Iran.
Ce este Taarof?
Iranienii au un set de etichete și norme sociale cunoscute sub numele de Taarof. Conform Taarof, ar trebui să refuzi întotdeauna ceva atunci când ți se oferă, cât timp persoana care îți oferă insistă.
De asemenea, dacă vizitezi casa unei familii iraniene, trebuie să fii punctual, să te descalți înainte de a intra în locuință și să saluți fiecare persoană în parte, începând cu cea mai în vârstă din cameră.
Gesturi ofensatoare în Iran
Deși este un semn de aprobare în Occident, gestul de a ridica degetul mare în Iran îți poate aduce probleme. Acest semn este echivalentul ridicării degetului mijlociu în rândul occidentalilor.
Ce beau iranienii?
Iranienilor le place să bea ceai. Ceaiul tradițional iranian este ceaiul negru și o bună parte dintre iranieni consumă această băutură după fiecare masă.
Ce mănâncă oamenii în Iran?
Mâncărurile iraniene sunt însoțite de obicei de orez sau de lipii. Tocănițele cu orez gătite timp îndelungat sunt cele mai populare feluri de mâncare din țară, dar există și o varietate de preparate kebab.
De asemenea, iranienilor le place să consume garnituri, cum ar fi salata sau ierburi și legume proaspete la fiecare masă.
Covoarele persane
Covoarele persane sunt foarte apreciate dintr-un motiv întemeiat: iranienii și-au perfecționat producția de-a lungul a 2.500 de ani. Interesant este faptul că, după petrol, covoarele sunt cea mai căutată marfă la export.
Viața sexuală în Iran
Homosexualitatea este interzisă în Iran. Cu toate acestea, persoanele transsexuale pot fi supuse unor operații de schimbare de sex.
În ciuda unui nivel considerabil de stigmatizare socială față de această decizie, schimbarea de sex în Iran este foarte frecventă, iar guvernul chiar subvenționează multe dintre aceste proceduri chirurgicale.
Cât de tolerant este Iranul?
Poate părea ciudat pentru occidentalii care se gândesc adesea la Iran doar ca la un loc din care oamenii fug pentru a scăpa de persecuții, dar această țară găzduiește în prezent aproximativ două milioane de refugiați străini, potrivit ONU.
Cei mai mulți dintre acești refugiați au fugit din cauza brutalității și a tulburărilor socio-economice din Afganistan și Irak, țări vecine.
Violatorul scapă de pedeapsă dacă se însoară cu victima
Dacă o femeie este violată în Iran, autoritățile îl pot forța pe agresor să se însoare cu victima, ca urmare a faptului că a dezonorat-o pe ea și pe familia ei. Totuși, cei doi pot divorța imediat după cununie.
În cultura Iranului, o femeie dezvirginată și divorțată este considerată mai respectabilă și cu șanse mai mari de a se mărita din nou decât o tânără care și-a consumat virginitatea benevol înainte de căsătorie.