Sentimentele de durere sufletească sunt frecvente în viața noastră și metodele de a face față acestora nu s-au schimbat semnificativ de-a lungul mileniilor, implicând de cele mai multe ori răbdare, sprijin social și uneori recursul la substanțe.
Totuși, cercetările recente sugerează că există și alte metode pentru a ne ajuta să gestionăm durerea emoțională mai eficient și să ne grăbim recuperarea.
Un studiu recent din Jurnalul de Psihologie Experimentală a analizat strategiile cognitive și de comportament care pot ajuta în procesul de refacere emoțională. Un aspect esențial este reducerea sentimentelor de iubire față de fostul partener, un proces necesar dar adesea neglijat.
De multe ori, oamenii tind să își alimenteze involuntar aceste sentimente, fie prin urmărirea fostului partener pe rețelele sociale, fie prin revederea unor fotografii sau clipuri video ce captează momente fericite.
Psihologul Guy Winch sugerează două strategii pentru a diminua acestea sentimente și a facilita o reevaluare negativă a imaginii fostului partener. În primul rând, este crucial să ne redefinim sarcina.
Mintea noastră tind să ne furnizeze imagini și amintiri ideale ale relației și ale partenerului, concentrându-se pe momentele și calitățile pozitive. Astfel, introducerea unor reevaluări negative nu aduce un dezechilibru, ci corectează o percepție deja distorsionată.
În al doilea rând, reevaluările negative ar trebui să includă și percepția despre relația însăși, nu doar despre persoana în sine. Este nevoie să analizam critic și nemulțumirile sau compromisurile relației, detalii pe care le neglijăm în tendința de a idealiza.
Pentru aceasta, poate fi util să creăm o listă cu aspectele negative ale relației pe care să o consultăm atunci când ne confruntăm cu gânduri idealizate. Refacerea după o astfel de durere implică și afirmarea controlului personal și evitarea contactului prelungit cu fostul partener.
Deși pare neplăcut și contraintuitiv, acest pas este esențial pentru a clădi o viață mai bună. Activitatea fizică este încurajată, deoarece îmbunătățește starea de spirit și încrederea în sine.
Pe lângă toate acestea, este indicat să înlocuim gândurile obsesive despre fostul partener cu activități noi și pozitive. Creierul, atunci când se află într-o stare de durere, tinde să se blocheze într-un ciclu repetitiv, consolidând astfel atașamentul.
Practicarea unor activități care stimulează mintea și aduc satisfacție, cum ar fi învățarea unei noi abilități sau planificarea unor ieșiri cu prietenii, poate contribui semnificativ la ameliorarea stării.
Umpleți-vă rutina zilnică cu experiențe care promovează bunăstarea și întăresc stima de sine, pentru a preveni instalarea unui gol emoțional și a-l umple cu trăiri pozitive.