Cum arată roboții vii, capabili să se autoreproducă?

Bazate pe un algoritm evolutiv, aceste ființe sunt jumătate animal (broască), jumătate robot și sunt primii roboți vii capabili să se autoreproducă. Aceste entități de dimensiuni milimetrice, numite Xenobots 3.0, nu sunt roboți tradiționali, ci organisme vii programabile.

Realizate din celule vii obținute din embrioni de broască africană cu gheare (Xenopus laevis), organismele proiectate pe calculator, create de o echipă de patru oameni de știință americani, asamblează celule individuale în interiorul unei „guri” care amintește de jocul video Pac-Man și eliberează „puii” care arată și se mișcă la fel ca „părinții” lor, după cum se poate vedea în videoclipul următor.

Acestea sunt forme de viață sintetice care, în ciuda genomului lor de broască, nu sunt broaște. Modul în care se reproduc este prin replicare cinematică; ceva ce a fost observat la nivel molecular, dar niciodată la această scară.

Proiectarea computerizată a permis o configurație vitală pentru ca acești roboți vii să îndeplinească sarcini precum deplasarea, împingerea și transportarea obiectelor. Echipa a efectuat miliarde de simulări pentru a ajunge la configurația care a funcționat în cele din urmă.

Potrivit oamenilor de știință, acești roboți vii care se automultiplică reprezintă o cercetare promițătoare pentru progresele în domeniul medicinei regenerative, deoarece ar putea permite tratamente medicamentoase mai personalizate pentru leziuni traumatice, defecte congenitale, cancer, îmbătrânire și altele.

„Dacă știm cum să le spunem colecțiilor de celule să facă ceea ce vrem noi să facă, aceasta este în cele din urmă medicina regenerativă, aceasta este soluția pentru leziuni traumatice, defecte congenitale, cancer și îmbătrânire”, spune Michael Levin, de la Universitatea Tufts, coautor al lucrării publicate în decembrie 2021.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu