Cum a ajuns Bill Gates să recomande angajații leneși: avantajul de necontestat al muncitorilor care fug de muncă

Într-o perioadă în care foarte multe companii se concentrează pe angajați specializați în multitasking, atenție distributivă și o performanță extraordinară, Bill Gates recomandă angajații leneși și nu o face din inconștiență sau teribilism. Are argumente.

În contextul în care a condus una dintre cele mai profitabile companii din toate timpurile și a devenit unul dintre cei mai bogați oameni ai planetei, oamenii tind să-l asculte pe Bill Gates. Pe lângă faptul că este un filantrop cu experiență și un om foarte implicat în reducerea efectelor încălzirii globale, co-fondatorul Microsoft înțelege perfect ce face o afacere să funcționeze bine pe termen lung.

Angajații leneși sunt o soluție creative la o problemă complexă

În urmă cu ceva timp, Bill Gates a oferit o serie de sfaturi legate de modul în care să conduci o afacere. Printre altele, a insistat asupra tipului de angajați pentru care ar trebui să optezi în procesul de recrutare. ”Eu aleg un om leneș să întreprindă o sarcină dificilă. O persoană leneșă va găsit un mod ușor de a o realiza”, a afirmat unul dintre cei mai profitabili antreprenori din lume.

Deși pare ciudat, dacă te gândești mai bine, există o logică în acel argument. Să alegi o persoană care rezolvă o sarcină într-un mod simplu poate fi mult mai eficient și profitabil decât să aloci același proiect celei mai ambițioase echipe dintr-o companie. Soluția complexă la o problemă este rareori cea mai bună. Pornind de la această realitate, există o legendă conform căreia NASA a cheltuit milioane de dolari pentru a crea un pix care să scrie în spațiu, în timp ce cosmonauții ruși au folosit un creion. Deși este dificil de stabilit valoare de adevăr a acestei ”fabule”, premisa din spate rămâne în picioare. Soluții simple.

Tendința de a fi leneș, conform unei analize realizate de Entrepreneur, de cele mai multe ori, pleacă de la oboseală, de la nevoia de odihnă, iar dacă vrei să iei o pauză nu implică în mod implicit că ești leneș. Pe de altă parte, ore în șir petrecute în fața calculatorului, deși s-ar putea să fie echivalate cu productivitate, de fapt, s-ar putea să ”vândă” doar percepția de eficiență, nu și eficiența efectivă. Cu alte cuvinte, este important să te odihnești și să conștientizezi că un om pe care l-ai percepe ca leneș s-ar putea, de fapt, să fie mai eficient în a rezolva o problemă decât tine, cel care lucrează tot timpul.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu