Creaturi periculoase care trăiesc în apele din Grecia, Turcia și Spania

Recent, o româncă a fost ucisă de un rechin într-o stațiune din Egipt, știrea făcând înconjurul lumii. Românii trebuie să știe că și apele destinațiilor de vacanță preferate din Turcia, Grecia sau Spania ascund creaturi periculoase.

Tot mai mulți români aleg să își petreacă vacanța în țări precum Turica, Grecia sau Spania, beneficiind de prețuri mult mai bune și de servicii pe măsură, în comparație cu litoralul românesc care este tot mai scump, iar de multe ori serviciile nu se reflectă în acestea.

Cu toate acestea, puțini turiști știu că atunci când aleg aceste destinații cu ape azurii, se expun și unui pericol care se ascunde în apă. Spre exemplu, Marea Mediterană reprezintă mediul în care trăiesc două specii foarte periculoase, dintre care amintim peștele-leu și rechinul alb.

Peștele-leu a emigrat din Oceanul Indian, în timp ce rechinul alb se regăsește în mod obișnuit în marea cu ape turcoaz. Peștele-leu este o specie veninoasă, iar acesta se folosește de țepii săi pentru a-și putea paraliza prada, eliberând veninul prin aceștia.

Pestele Leu
Pestele Leu

În cazul oamenilor, atunci când sunt înțepați de peștele-leu, suferă o durere acută care radiază în întregul corp. De asemenea, la scurt timp apar inflamații și iritații la nivelul pielii. Uneori, apar vezicule și vânătăi, fiind încă un semn că veninul își face efectul.

Cei care au avut de-a face cu o astfel de înțepătură au acuzat dureri, greață, vomă, frisoane, febră, dificultăți la respirație, convulsii, dureri în zona abdominală și pierderea cunoștinței. În unele cazuri, mai rare ce-i drept, veninul acestei specii poate cauza paralizia și chiar infarctul.

Vezi și: Cele mai periculoase animale de pe teritoriul României – VIDEO

Creaturi periculoase care îți pot strica vacanța

În urmă cu 10 ani, cercetătorii în domeniu observau o invazie a acestei specii de pește în apele Mării Mediteraneene care se află la o distanță destul de mare față de habitatul lor natural. Din informațiile colectate reiese faptul că peștele-leu a putut fi observat în apele Greciei, Turciei, Ciprului și Spaniei.

Tot din analize reiese faptul că în comparație cu speciile din aceeași familie ce se regăsesc în Oceanul Indian, peștii-leu din Marea Mediterană au dimensiuni mai mari, se înmulțesc mai repede și vânează specii de pești care sunt prinse de oameni și comercializate.

O altă creatură periculoasă care te-ar putea pune pe gânduri este rechinul albastru ce poate fi regăsit în apele aceleiași mări și implicit în Grecia, Turcia, Spania și Italia. Această specie de rechin poate ajunge la o lungime de patru metri.

Rechinul Albastru
Rechinul Albastru

Rechinul albastru trăiesc în ape mai reci, de 7-16 grade Celsius, însă se pot acomoda și a 21 de grade Celsius. Specialiștii recomandă astfel celor pasionați de scufundări să fie atenți atunci când doresc să exploreze adâncurile Mediteranei pentru a nu se întâlni cu această specie de rechini. Cu toate acestea, atacurile rechinilor sunt foarte rare, însă o doză de precauție nu trebuie să lipsească.

Rechinul Alb
Rechinul Alb

Rechinul Alb este o altă specie care se regăsește în Mediterană, datorită legăturii Oceanului Atlantic prin Strâmtoarea Gibraltar care se află în sudul Spaniei. Această specie a ajuns în Marea Mediterană în urmă cu 450.000 de ani, din cauza schimbărilor climatice, determinând femelele care perioada fertilă să se retragă aici.

În prezent, rechinii din Marea Mediterană sunt considerați pe cale de dispariție din cauza pescuitului din zonă. Specialiștii au efectuat cercetări din care reiese că în ultimii ani nu au mai avut loc astfel de migrații din Oceanul Atlantic, în baza ADN-ului recoltat.

Vezi și: Ce trebuie să știi dacă te mușcă o viperă: aceste sfaturi îți pot salva viața

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu