Coreea de Sud a dezvăluit recent un plan ambițios de extindere a prezenței sale în spațiu, având ca obiectiv să aterizeze pe Marte până în anul 2045. Președintele Yoon Suk Yeol a înființat Administrația Aerospațială Coreeană (KASA) pentru a supraveghea politica spațială și pentru a stimula afacerile legate de spațiu.
Călătoria în spațiu a Coreei de Sud a început în 1992, odată cu lansarea primului său satelit, KITSAT-1. De atunci, țara a făcut pași importanți în tehnologia spațială, dezvoltând diverși sateliți pentru misiuni de comunicare și observare.
O realizare notabilă este lansatorul Nuri, un vehicul de producție proprie care poate plasa sateliți pe orbita joasă a Pământului. În plus, satelitul Danuri, care în prezent orbitează în jurul Lunii, sprijină programul Artemis al NASA, furnizând imagini și date importante.
Ambițiile spațiale ale Coreei de Sud au primit un impuls financiar substanțial, cu o investiție de 100.000 de miliarde de woni (67,44 miliarde de dolari) pentru finanțarea misiunilor lunare și marțiene.
Președintele Yoon are în vedere ca Coreea de Sud să devină un actor principal în domeniul explorării spațiale prin încurajarea expertizei, sprijinirea industriei aerospațiale și promovarea cercetării și dezvoltării inovatoare.
Acest impuls către spațiu vine în contextul în care țări vecine precum India, Japonia și China avansează în programele lor spațiale, determinând Coreea de Sud să concureze pe o scenă globală.