Comisia Europeană a autorizat utilizarea pulberii de vierme de făină în alimentele din UE

Curiozitate.ro

Comisia Europeană a autorizat utilizarea pulberii de vierme de făină în alimentele din UE

Recent, Comisia Europeană a dat undă verde includerii unei pulberi de vierme de făină în alimentația cetățenilor europeni. Această decizie deschide calea pentru utilizarea acestei pulberi ca ingredient în diverse produse alimentare.

Insectele, cunoscute pentru valoarea lor nutritivă, fac parte din tradițiile culinare ale unor țări, în special din Asia, și sunt recunoscute pentru aportul lor bogat în proteine, lipide și minerale, precum și pentru impactul lor redus asupra mediului.

Consumul de insecte se extinde treptat și în Occident, unde sunt folosite ca alternativă la carnea clasică; de exemplu, unele coloranți alimentari conțin extracte din insecte, precum coșenila.

Începând cu 20 ianuarie 2025, pulberea obținută din tenebrionul molitor, o specie comună de gândac, a primit aprobare pentru utilizare alimentară în Europa. Start-up-ul francez Nutri’Earth a fost cel care a solicitat această autorizare, dorind să promoveze noi surse de proteine.

Procedeul prevede zdrobirea viermilor și tratarea făinii rezultate cu raze UV pentru a crește conținutul de vitamina D3, benefică pentru sănătatea umană. Deși Europa aprobase deja pulberea de greier anterior, noua decizie a provocat discuții, mai ales pe rețelele sociale.

Reacțiile au variat de la refuzul unor persoane de a consuma insecte, la îngrijorarea că publicul nu a fost consultat suficient. Astfel, pe ambalajele alimentelor care conțin această pulbere va fi indicată clar prezența sa, pentru a informa consumatorii și pentru a preveni posibile alergii.

Totuși, pulberea de insecte nu va înlocui făina de grâu, iar cantitățile utilizate vor fi reduse, precum 4 g la 100 g de produs pentru pâine și prăjituri, sau 3 g pentru produse pe bază de cartofi.

Consumul de insecte comestibile a fost aprobat de Parlamentul European din 2015, prin reglementările referitoare la alimentele noi, tendință care include și alte surse de hrană neconvenționale, cum sunt algele sau nanomaterialele fabricate.