Ceva dubios se întâmplă cu haloul de materie întunecată al Căii Lactee

Curiozitate.ro

Ceva dubios se întâmplă cu haloul de materie întunecată al Căii Lactee

Un studiu recent a făcut o descoperire interesantă despre rotația stelelor din regiunile exterioare ale Căii Lactee. Această descoperire pune la îndoială înțelegerea noastră actuală a modului în care materia întunecată este distribuită în galaxia noastră.

Studiul a utilizat două instrumente, misiunea Gaia a Agenției Spațiale Europene (ESA) și Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment (APOGEE), pentru a examina stelele și structura galaxiei noastre.

Misiunea Gaia este de a cartografia peste un miliard de stele din Calea Lactee pentru a înțelege mișcarea, compoziția, luminozitatea și distanța acestora. APOGEE, pe de altă parte, are ca scop studierea compoziției chimice a stelelor pentru a obține informații despre evoluția și formarea galaxiei.

Analizând datele provenite de la aceste instrumente, cercetătorii au căutat să înțeleagă modul în care stelele se deplasează la diferite distanțe față de centrul galaxiei noastre. Cu toate acestea, observațiile lor nu s-au aliniat cu modelele anterioare.

Era de așteptat ca viteza orbitală a stelelor să scadă treptat pe măsură ce se îndepărtează de centrul galactic. În mod surprinzător, viteza stelelor a rămas relativ constantă la o anumită distanță de centru și doar dincolo de această distanță viteza orbitală a încetinit.

Aceste descoperiri neașteptate pun la îndoială ipotezele noastre privind distribuția materiei întunecate în Calea Lactee. Materia întunecată este adesea teoretizată ca existând într-un halo invizibil în jurul centrului galactic, exercitând o forță gravitațională asupra stelelor și influențând mișcarea acestora.

Încetinirea observată a vitezei orbitale sugerează că distribuția materiei întunecate ar putea fi diferită de ceea ce s-a crezut inițial. Cercetătorii sugerează că, în anumite regiuni, haloul de materie întunecată ar putea avea mai puțină masă decât se aștepta, ca și cum ar fi fost „golit”.

Lucrările viitoare vor implica simulări pe calculator pentru a modela diferite distribuții ale materiei întunecate. Prin intermediul acestor simulări, oamenii de știință speră să înțeleagă mai bine curba de rotație descendentă observată.

În plus, această cercetare ar putea face lumină asupra modului în care s-a format și a evoluat Calea Lactee cu distribuția sa specifică de materie întunecată. Studiul care detaliază aceste descoperiri a fost publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Lasă un comentariu