Compania Space Perspective din Florida, Statele Unite, plănuiește să le ofere clienților temerari o aventură suborbitală, la 30 de kilometri deasupra Pământului, cu un balon fără emisii de carbon. Noile imagini difuzate recent prezintă în detaliu acest proiect futurist.
Zborul în jurul Pământului, la limita spațiului, într-o capsulă modernă, cu toate condițiile de siguranță și confort, ar putea deschide o nouă nișă în segmentul turismului spațial.
Space Perspective a publicat noi imagini care prezintă designul capsulei Spaceship Neptune. Acesta se remarcă prin spațiul generos, care le permite pasagerilor să stea în picioare fără să se aplece, relatează CNN.
Interiorul capsulei va avea dimensiunile balconului larg al unei cabine de pe un vas de croazieră, iar balonul va avea un volum de aproape 510 milioane de litri când va fi umflat la capacitate maximă, suficient ca înăuntru să încapă, teoretic, un teren de fotbal.
Forma sferică și spațiul interior sunt proiectate pentru a asigura o rezistență optimă la presiune. Capsula va avea ferestre protectoare, similare cu vizierele căștilor pe care le poartă astronauții, iar temperatura în interior va fi controlată de un sistem nou, aflat în fază de aprobare.
Unul dintre elementele de atracție ale capsulei este priveliștea panoramică, la 360 de grade, grație „celor mai mari ferestre brevetate care vor ajunge în spațiu”, conform Space Perspective. Acestea vor avea o înălțime de 1,5 metri.
Printre îmbunătățiri se numără și un sistem conic, aflat în curs de brevetare, pentru aterizarea lină și sigură pe mare.
Cele mai importante avantaje ale balonului Spaceship Neptune:
- Primele zboruri sunt prevăzute la sfârșitului anului 2024.
- La bord vor urca opt pasageri, iar călătoria va dura șase ore.
- Călătoria va începe cu o fază de ascensiune de două ore până la nivelul de 99% deasupra atmosferei, apoi va rămâne două ore pe orbită, timp în care pasagerii se vor bucura de panorama Pământului. Va urma coborârea, timp de două ore, încheiată cu aterizarea lină pe ocean. Călătoria de la punctul de aterizare spre țărm va fi asigurată cu o navă.
- Capsula va avea conexiune de internet Wi-Fi, astfel încât pasagerii să poată transmite în timp real experiența de la bord.
- Sistemul de camere video cu rotire la 360 de grade va furniza imagini de tip satelitar, cu detalii uimitoare.
- O zonă separată, rezervată barului, va permite admirarea perspectivei splendide stând comod pe canapea. Materialele folosite în interior sunt moi și ecologice, cu un impact limitat asupra mediului.
- Călătorii nu vor avea nevoie de o pregătire specială pentru zbor, întrucât balonul nu va părăsi gravitația Pământului, iar în interior aceștia vor putea merge normal.
- Procesul de îmbarcare va fi la fel de simplu precum cel de pe orice aeroport.
- Întrucât furnizarea heliului este limitată, Spaceship Neptune va folosi hidrogenul ca mijloc de propulsie.
- Principiul de deplasare este foarte simplu: „Gazul de ridicare din interiorul balonului este mai ușor decât aerul și îi permite lui Neptun să plutească deasupra atmosferei Pământului ca un cub de gheață pe apă”, a anunțat compania. Astfel, balonul nu va produce emisii de carbon.
- Capsula va fi reutilizabilă, cu excepția materialului cu care va fi înfășurat balonul. Acesta va fi recuperat de o echipă după fiecare aterizare și reciclat.
- Prețul biletului va fi, conform așteptărilor, foarte mare. O astfel de călătorie, unică în viață, va costa 125.000 de dolari de persoană, dar Space Perspective nu duce lipsă de clienți – aproape 900 de bilete au fost deja vândute. Compania vinde acum zboruri pentru anul 2025 și mai departe, pe baza unui avans obligatoriu, complet rambursabil, de 1.000 de dolari. Se acceptă și plăți în criptomonede.