Pentru prima dată, oameni de știință au descoperit noi detalii despre ceea ce vedem atunci când murim. Acest moment a fost înregistrat de către medici cu ajutorul unul aparat electroencefalograf.
Un bărbat în vârstă de 87 de ani a mers la camera de urgență iar starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid în timp ce era conectat la un aparat electroencefalograf (EEG) care i-a captat undele cerebrale în timp ce trecea printr-un atac de cord.
Nu este prima dată când vedem activitatea creierului la o persoană pe moarte: unor pacienți cărora li s-a retras suportul vital li s-au efectuat înregistrări EEG simplificate, deși s-au limitat la semnalele cortexului frontal. Acesta este, însă, primul caz de înregistrări detaliate care ar putea să arunce o lumină asupra a ceea ce trăim când murim.
„De zeci de ani, oamenii au raportat episoade de luciditate paradoxală și de conștiință sporită în legătură cu moartea. Acest lucru este interesant, deoarece pare să se întâmple în zone ale creierului care se închid atunci când survine moartea”, spune dr. Sam Parnia, director de cercetare în îngrijire critică și resuscitare la NYU Langone.
Echipa care lucra cu pacientul a reușit să surprindă aproximativ 900 de secunde de activitate cerebrală și și-a concentrat cea mai mare parte a analizei pe primele 30 de secunde înainte și după ce inima pacientului a încetat să bată.
Imediat după stopul cardiac, ei au observat modificări ale undelor cerebrale implicate în funcțiile cognitive de ordin superior, inclusiv procesarea informațiilor, concentrarea, recuperarea memoriei, percepția conștientă și diferitele etape ale visării, indicând posibil că creierul se implica activ în amintirea memoriei.
Oamenii de știință au o teorie despre ceea ce vedem atunci când murim
Totuși, echipa care a lucrat cu pacientul nu poate fi sigură că viața lui sclipea în fața ochilor lui, deoarece sănătatea lui era deja în declin în momentul morții: el suferise leziuni cerebrale care au inclus sângerări, umflături și convulsii.
În plus, el luase medicamente anticonvulsii care complică și mai mult cum arată datele, precum și interpretarea acestor date. În plus, echipa nu a avut scanări sănătoase ale creierului pacientului pentru a le compara cu scanările mai recente în care pacientul era deja în declin.
În lucrarea lor, echipa care a lucrat cu acest pacient a teoretizat că, deoarece „cuplarea încrucișată” dintre undele alfa și gama indică amintirea memoriei la pacienții sănătoși, acest pacient ar fi putut experimenta o „reamintire a vieții” sau ceea ce este adesea denumită viața cuiva fulgerând în fața ochilor lor.
Undele cerebrale alfa sunt produse atunci când suntem alerți, dar calmi și ne ajută cu activități precum învățarea și coordonarea. Undele gamma sunt cele mai rapide și sunt asociate cu vigilență, cogniție, memorie și concentrare la nivel înalt.
Potrivit Parnia, în timp ce creierul este în proces de închidere și moarte, „există dezinhibarea unor părți ale creierului care sunt de obicei deprimate de activitatea noastră obișnuită a creierului”, cum ar fi cele pe care le folosim în sarcinile noastre de zi cu zi. Din această cauză, ni se acordă acces la ceea ce Parnia se referă la „aspecte ale realității la moarte la care de obicei nu am avea acces”, inclusiv la adâncimile conștiinței noastre.
Totuși, este imposibil să afli mai multe despre ceea ce se întâmplă în creierul nostru în timpul morții, deoarece oamenii de știință ar trebui să observe activitatea neuronală a subiecților sănătoși, arată Yahoo News.