Ce scrie pe piatra de la Rosetta? Cheia care ne-a deschis poarta spre civilizația egipteană

Curiozitate.ro

ce scrie pe piatra de la rosetta

Te-ai întrebat vreodată ce scrie pe piatra de la Rosetta, unul dintre cele mai prețioase artefacte găsite vreodată? În 1799, la aproximativ un an după ce Napoleon Bonaparte a ocupat Egiptul, inginerii francezi care făceau demolări în orașul El-Rashid (europenizat ca Rosetta) au făcut o descoperire remarcabilă.

În timp ce dărâmau un zid, au descoperit o stelă din granit negru, pe care se aflau inscripții paralele în două limbi (greacă și egipteană) și trei alfabete (grec, demotic egiptean și hieroglific egiptean).

Ce scrie pe piatra de la Rosetta_compressed
Piatra de la Rosetta. Foto: Wikimedia

Piatra, care a căzut în mâinile britanicilor în 1801 și se află acum la British Museum, a fost crucială pentru descifrarea hieroglifelor egiptene de către savantul englez Thomas Young și savantul francez Jean-Francois Champollion, în secolul XIX.

Astăzi, piatra de la Rosetta este unul dintre cele mai cunoscute artefacte arheologice din lume și este văzută de milioane de vizitatori în fiecare an. Dar, totuși, ce scrie pe piatra de la Rosetta?

Dacă sperai să fie vorba de niște vorbe de înțelepciune profundă, care să străbată secolele, pregătește-te să fii dezamăgit! Textul de pe piatră se referă, de fapt, la niște treburi administrative destul de banale.

Savanții francezi au fost primii care au aflat ce scrie pe piatra de la Rosetta

ce scrie pe piatra de la rosetta
„Napoleon aduce savanți ca să descifreze misterele Pietrei de la Rosetta”, pictură de C. L. Doughty. Foto: FIne Art America

Este o copie a unui decret emis în 196 î.e.n. de un grup de preoți egipteni care sărbătoreau aniversarea încoronării lui Ptolemeu V Epiphanes ca rege al Egiptului. (Ptolemeii, vorbitori de limbă greacă, erau o dinastie de origine macedoneană care a condus Egiptul între secolele IV și I î.e.n.).

Textul începe prin a enumera câteva dintre faptele nobile ale regelui, cum ar fi oferirea de daruri către templu, scăderea unor taxe și reinstaurarea păcii în Egipt după o revoltă care începuse pe vremea regelui anterior, Ptolemeu IV Philopator.

În schimbul acestor servicii făcute Egiptului, consiliul de preoți a demarat o serie de acțiuni care să ducă la sporirea cultului regal al lui Ptolemeu V Epiphanes, cum ar fi construirea de statui noi, decorațiuni mai bogate pentru altare și festivaluri de ziua sa de naștere și de ziua aniversării ascensiunii sale pe tron.

În final, decretul spune că trebuie să fie gravat în piatră folosind hieroglife, alfabetul demotic și cel grec și că astfel de stele trebuie amplasate în temple de-a lungul și de-a latul Egiptului.

Lasă un comentariu