În contextul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, Vestul a anunțat un val de sancțiuni care vizează separarea băncilor Rusiei din sistemul financiar global și privarea țării de tehnologie vitală. Cu toate acestea, „arma nucleară” din domeniul financiar rămâne, deocamdată, nefolosită. Este vorba despre sistemul SWIFT.
Iată ce înseamnă SWIFT și care sunt șansele ca Rusia să poată fi exclusă din acest sistem.
Șansele ca Rusia să fie exclusă din sistemul financiar SWIFT
Statele Unite ale Americii și Uniunea Europeană au amânat retragerea Rusiei din SWIFT, o rețea de mesagerie de înaltă securitate care conectează mii de instituții financiare din întreaga lume.
Țările nu au reușit să cadă la un acord cu privire la un pas pe care unii l-au numit „opțiunea nucleară”, motivând că acest lucru ar dăuna atât Rusiei, cât și economiilor din Europa.
Ucraina a făcut apel ca Rusia să fie eliminată din SWIFT imediat după ce Vladimir Putin a ordonat ca trupele ruse să invadeze țara vecină. Apelul de la Kiev a fost susținut de Lituania, Estonia, Letonia și Marea Britanie, printre altele, dar alte țări europene – de exemplu, Germania și Ungaria – au refuzat.
Președintele american, Joe Biden, le-a declarat reporterilor că privarea Rusiei de accesul la SWIFT este „întotdeauna o opțiune”, dar a adăugat că „în acest moment, aceasta nu este poziția pe care restul Europei dorește să o ia”.
Pe de altă parte, Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al guvernului german, a afirmat că „suspendarea din SWIFT ar avea un impact masiv asupra plăților în Germania și asupra companiilor germane care fac afaceri cu Rusia, dar și pentru a stabili plățile pentru furnizarea de energie”.
Ce înseamnă SWIFT
Acronimul SWIFT provine de la Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, adică Societatea pentru Telecomunicații Financiare Interbancare Mondiale. Aceasta a fost înființată în 1973 pentru a înlocui telexul și este folosită acum de peste 11.000 de instituții financiare pentru a trimite mesaje și ordine de plată securizate.
Fără o alternativă acceptată la nivel planetar, este o instalație esențială pentru finanțele globale, subliniază The Guardian.
Eliminarea Rusiei din SWIFT ar îngreuna enorm trimiterea de bani în sau în afara țării, producând șocuri la nivelul companiilor ruse și al clienților lor străini, în special asupra beneficiarilor exporturilor de petrol și gaze tranzacționate în dolari americani.
„Excluderea Rusiei din SWIFT ar duce la o scădere a economiei țării cu 5%”, a estimat fostul ministru de finanțe Alexei Kudrin în 2014, ultima dată când sancțiunea a fost luată în considerare, când Rusia a anexat Crimeea.
SWIFT are sediul în Belgia și este guvernat de un consiliu format din 25 de persoane.
Sistemul SWIFT, care se descrie ca o „utilitate neutră”, este menționat în legislația belgiană și trebuie să respecte reglementările UE.
Ce ar reprezenta pentru Rusia acest lucru
Există un precedent pentru eliminarea unei țări din sistem. SWIFT a deconectat băncile iraniene în 2012, după ce acestea au fost sancționate de Uniunea Europeană pentru programul nuclear al Teheranului.
Iranul a pierdut aproape jumătate din veniturile din exporturile de petrol și 30% din comerțul exterior în urma deconectării.
Statele Unite și Germania au cel mai mult de pierdut dacă Rusia este deconectată, deoarece băncile lor sunt cei mai frecvenți utilizatori care comunică prin SWIFT cu băncile rusești. În cazul excluderii Rusiei din SWIFT, multe dintre transporturile de petrol, gaze și metale către Europa s-ar opri.