Ce înseamnă să faci sală la bătrânețe, conform studiilor oamenilor de știință

Noile cercetări privind ridicarea de greutăți au dezvăluit două perspective: că practica este capabilă să întărească conexiunile dintre nervi și mușchi și că aceasta se poate întâmpla chiar și în ultimii ani ai vieții noastre. Iată ce înseamnă să faci sală chiar și la bătrânețe.

Ca referință, începem să pierdem masa musculară înainte de vârsta de 40 de ani, iar asta e cauzat parțial de o reducere a fibrelor musculare: se întâmplă ca neuronii motori – celulele din creier și măduva spinării care spun corpului nostru să se miște – se descompun.

Acest declin nu poate fi oprit, dar un nou studiu arată că poate fi încetinit semnificativ. Conform rezultatelor studiului, antrenamentul cu greutăți face conexiunile dintre nervi și mușchi mai puternice, protejând neuronii motori din măduva spinării – esențiali pentru un organism care funcționează bine.

E important să faci sală și la vârste înaintate

„Anterior, cercetătorii nu au reușit să demonstreze că antrenamentul cu greutăți poate întări legătura dintre neuronii motori și mușchi. Studiul nostru este primul care prezintă constatări care demonstrează asta”, spune fiziologul de exerciții fizice Casper Søndenbroe de la Universitatea din Copenhaga.

Acest lucru se datorează parțial provocărilor în prelevarea de țesut în locuri în care celulele musculare și nervoase se conectează, astfel încât să se poată face măsurători semnificative. Pentru a depăși acest lucru, cercetătorii au căutat biomarkeri legați de stabilitatea joncțiunilor dintre neuroni și mușchi, în probele de biopsie ale participanților.

Cercetarea a implicat 38 de bărbați sănătoși, în vârstă, cu o vârstă medie de 72 de ani, cărora li s-a cerut să urmeze un curs de 16 săptămâni de antrenament de ridicare de greutăți destul de intens. Un alt grup de 20 de bărbați sănătoși, în vârstă, din nou cu o vârstă medie de 72 de ani, nu au făcut antrenament cu greutăți și au fost utilizați ca o comparație.

Sesiunile de antrenament cu greutăți au avut loc de trei ori pe săptămână, iar după două luni (la jumătatea experimentului), s-au putut observa diferențele de dimensiune musculară. Cercetătorii au colectat biopsii musculare și au descoperit modificări detectabile ale biomarkerilor.

Indicația este că antrenamentul cu greutăți poate încetini o parte din această defalcare dintre mușchi și sistemul nervos, fără a o inversa efectiv.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu