Câte timpuri de narcisiști există: ce spun cercetătorii

Într-o perioadă în care a-ți etala ce ai mai bun, pe rețelele sociale, a devenit aproape o obligație, trăsăturile narcisiste par să fie peste tot.

Dacă ar fi să-i întrebi pe cercetători, a fi narcisist este doar o altă trăsătură patologică de personalitate, asemănătoare sadismului, manipulării sau chiar psihopatiei.

Cu toate acestea, un studiu din 2021, realizat pe 270 de persoane cu o vârstă medie de 20 de ani, acordă mai mult credit noțiunii de comportament narcisist și susține că, în anumite cazuri, nu ar fi vorba deloc de psihopatie sau de vreo înrudire cu această trăsătură.

Există două tipuri de narcisiști

„Pănă acum, nu a fost clar de ce narcisiştii se angajează într-un comportament neplăcut, cum ar fi autolauda. Studiile noastre dezvăluie că aceşti narcisişti nu sunt grandiosi, ci mai degrabă nesiguri”, a spus psihologul clinician Pascal Wallisch de la Universitatea din New York.

„Trebuie să specific, rezultatele sugerează că narcisismul este mai bine înțeles ca fiind o adaptare compensatorie pentru a depăși și a acoperi valoarea scăzută de sine”, a adăugat psihologul clinician Mary Kowalchyk.

Psihologii fac deja distincția între două tipuri destul de diferite de narcisiști: „narcisiști vulnerabili” care au o stimă de sine scăzută, anxietate de atașament și sunt foarte sensibili la critici, și „narcisiști grandioși”, care au o înaltă stima de sine și o dorință de auto-mărire.

Kowalchyk și echipa au folosit o serie de măsuri pentru a evalua nivelurile diferitelor trăsături, inclusiv narcisismul, stima de sine și psihopatia pentru fiecare dintre participanții lor, și au descoperit că aparentul narcisism este strâns legat de cei care nu au încredere în sine, ori chiar cei pe care îi bântuie sentimentul de vinovăție, din diverse motive. Cei care manifestă psihopatie au prezentat un nivel relativ scăzut de vinovăție.

„Narcisiștii sunt nesiguri și fac față acestor nesiguranțe prin flexiune. Acest lucru îi face pe alții să îi placă mai puțin pe termen lung, agravându-le astfel și mai mult nesiguranța, ceea ce duce apoi la un cerc vicios al acestui tip de comportament”, a spus Kowalchyk.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu