Te-ai întrebat vreodată care este diferența dintre mol și moleculă? Iată unul dintre primele lucruri pe care le înveți la chimie: atomii și moleculele sunt atât de mici, încât chiar și numai câteva grame dintr-o substanță conține atât de mulți atomi sau molecule, încât numărarea lor folosind miliardele și trilioanele este la fel de inutilă ca numărarea lor una câte una.
Astfel, chimiștii folosesc o unitate numită mol. Un mol de apă, de exemplu, conține 6.022140758 X 10^23 molecule. Acest număr lung se numește numărul lui Avogadro, după savantul italian Amedeo Avogadro, de la începutul secolului XIX.
Masa unui mol de câteva grame de substanță este masa acelei substanțe în unități atomice de masă. O unitate atomică de masă (UAM) este aproape egală cu masa protonului și a neutronului.
UAM însăși se definește ca fiind a douăsprezecea parte din masa unui atom de carbon-12, care are șase neutroni și șase protoni. Astfel, masa unui mol de atomi de carbon-12 este 12 grame.
Diferența dintre mol și moleculă a fost stabilită de chimiști
Originea termenului de „mol” are de-a face cu termenul de „moleculă”.
În manualul din 1865 intitulat „Introducere în chimia modernă”, chimistul german August Wilhelm von Hofmann a notat că, de vreme ce cuvântul latin pentru „masă” era „moles”, și termenul latin pentru o masă minusculă era „molecula”, am putea folosi acești termeni pentru a distinge între cele două tipuri de schimbări prin care poate trece o substanță – cele vizibile cu ochiul liber, cum ar fi apa care fierbe pe cuptor, și cele care au loc la o scară mai mică, moleculară.
Deoarece acțiunea microscopică avea loc la nivel molecular, savantul a botezat acțiunea vizibilă ca având loc la nivelul „molar”. Totuși, von Hofmann nu a folosit „molul” ca unitate de măsură. L-a folosit doar ca pe o categorie.
În 1900, un alt chimist german, Wilhelm Ostwald, în „Bazele chimiei anorganice”, a dat definiția de mai sus, și anume că atunci când greutatea atomică sau moleculară a unei substanțe este exprimată în grame, această masă reprezintă „un mol” din acea substanță.
Câțiva ani mai târziu, fizicianul francez Jean Perrin a numit numărul de unități dintr-un mol „numărul lui Avogadro”.