Cântecele balenelor traversează Pacificul și ar putea chiar să înconjoare planeta

Balenele cu cocoașă din sudul Oceanului Pacific sunt conectate prin cântec comun, potrivit unei noi cercetări.

De la coasta de est a Australiei până la Polinezia Franceză și până la zonele de împerechere din largul coastei Ecuadorului, pe o distanță totală de peste 14.000 de kilometri, balenele cu cocoașă (Megaptera novaeangliae) produc aceleași sunete.

Balenele cu cocoașă masculi sunt cunoscute pentru cântecele de împerechere „la fel de complexe ca jazzul” din timpul sezonului de împerechere, iar fiecare populație are un cor ușor diferit de vocalizări pe care le înșiră împreună în moduri unice.

Cântecele balenelor, „la fel de complexe ca jazzul”

Aceste sunete, repetate la nesfârșit, sunt cunoscute sub denumirea de „teme”, iar fiecare cântec de balenă are mai multe asemenea teme. Cu toate acestea, din când în când, toate temele pe care le cântă masculii sunt înlocuite cu altele noi.

În anul 2000 s-a descoperit că populațiile de balene de pe coasta de vest a Australiei împărtășesc teme cu populațiile de pe coasta de est. Apoi, în 2011, populațiile din apropierea Polineziei Franceze au fost surprinse cântând aceleași teme care erau cântate și pe coasta de est a Australiei, la aproximativ 6.000 de kilometri distanță.

Dar cântecele se pot răspândi și mai mult. Conform cercetătorilor, cântecele balenelor din Polinezia Franceză pot migra chiar peste Oceanul Pacific către America de Sud, adăugând încă 8.000 de kilometri.

Cântecele balenelor ar putea înconjura planeta

Pe parcursul a trei ani, din 2016 până în 2018, cercetătorii au reușit să cartografieze o schimbare treptată a cântecului, care a fost auzit pentru prima dată în Polinezia Franceză și apoi în America de Sud, câțiva ani mai târziu.

Mai mult decât atât, cercetările preliminare în largul coastei Braziliei și Africii de Sud sugerează că o circumnavigare completă a planetei ar putea fi, de fapt, posibilă. Cu toate acestea, conform ScienceAlert, este probabil ca acest cântec să fi evoluat dincolo de recunoaștere când revine la populația care a produs cântecul inițial.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu