Cu toată bucuria pe care o aduc, familiile și prieteniile strânse implică adesea conflicte, trădare, regret și resentimente. Acest tip de conflict se poate simți imposibil de rezolvat. Nu este ușor să treci peste și, uneori, pur și simplu nu se va întâmpla, cel puțin pe termen scurt.
Dar psihologia ne-a ajutat să înțelegem mai multe despre ruperea relațiilor apropiate și ce factori fac ca rezolvarea să fie mai probabilă.
De-a lungul vieții, este dificil să eviți să rănești, să superi sau să fii în conflict cu oamenii apropiați. Este o parte inevitabilă a vieții și a învăța cum să o negociezi este un obiectiv mai util și mai realist decât evitarea lui.
Psihologii canadieni Judy Makinen și Susan Johnson au folosit termenul de „răni de atașament” pentru a descrie tipurile de răni provocate atunci când percepem că am fost abandonați, trădați sau răniți de cei mai apropiați.
Cum gestionezi conflictul, conform psihologilor
Au fost efectuate multe cercetări în ceea ce privește rezolvarea conflictelor. Psihologul social David W. Johnson a studiat „stilurile” de gestionare a conflictelor la oameni și a modelat modurile tipice în care răspundem la conflict. El a susținut că răspunsurile și strategiile noastre în soluționarea conflictelor tind să implice o încercare de a echilibra propriile noastre preocupări (scopurile noastre) cu preocupările celorlalți oameni implicați (scopurile lor și păstrarea relației). Johnson a subliniat cinci stiluri sau abordări principale ale acestui act de echilibrare.
- „Țestoasele” se retrag, abandonând atât propriile obiective, cât și relația. Rezultatul tinde să fie înghețat, conflict nerezolvat.
- „Rechinii” au o abordare agresivă, prin forță și își protejează propriile obiective cu orice preț. Ei tind să atace, să intimideze și să copleșească în timpul conflictului.
- „Ursuleții de pluș” caută să păstreze liniștea și să aplaneze conflictele. Își abandonează complet propriile obiective. Ei se sacrifică de dragul relației.
- „Vulpile” adoptă un stil compromițător. Ei sunt preocupați de sacrificiile făcute de ambele părți și văd concesiunea ca soluție, chiar și atunci când sunt rezultate mai puțin decât ideale pentru ambele părți.
- „Bufnițele” adoptă un stil care vede conflictul ca pe o problemă de rezolvat. Sunt deschiși să o rezolve prin orice soluție care oferă ambelor părți o cale de a-și atinge obiectivele și de a menține relația. Acest lucru poate implica timp și efort considerabil. Dar bufnițele sunt dispuse să îndure lupta.
Cercetările au sugerat că stilurile noastre de rezolvare a conflictelor sunt legate de personalitățile și istoriile noastre de atașament.