Căldura din orașe ar putea fi redusă datorită cercetătorilor de la NASA

Curiozitate.ro

Grădinile de pe acoperișuri și verdeața pot ajuta la atenuarea severității pe care o are căldura din orașe, potrivit cercetărilor din domeniul climei de la Institutul Goddard pentru Studii Spațiale (GISS) al NASA din New York.

Timp de decenii, cercetătorii au promovat înlocuirea gudronului negru și a altor materiale de acoperiș de culoare închisă cu suprafețe strălucitoare, care reflectă soarele sau „acoperișuri verzi” pline de vegetație. Acum au folosit date din satelit disponibile gratuit pentru a măsura cât de eficiente sunt aceste schimbări, scrie EurekAlert.

Căldura din orașe este adesea intensificată sau amplificată, un fenomen cunoscut sub numele de efectul de insulă de căldură urbană.

Căldura din orașe este mai mare decât cea din suburbii

Asfaltul, betonul și materialele similare absorb și rețin semnificativ mai multă căldură decât vegetația, astfel încât temperaturile din zonele urbane sunt adesea cu 5 grade Celsius mai mari decât în suburbiile înconjurătoare sau regiunile rurale.

În cartierele cu mai puțini copaci și spații verzi, această căldură afectează adesea în mod disproporționat adulții în vârstă, comunitățile cu venituri mici și unele comunități de culoare.

Acoperișurile verzi sunt proiectate pentru a valorifica puterea de răcire a plantelor pentru a scădea temperatura în orașe. Verdeața poate fi extinsă (sol puțin adânc, plante cu întreținere redusă) sau intensivă (sol mai adânc, plante și copaci mai diverși).

Echipa GISS a studiat trei locații din Chicago pentru a vedea cum sunt influențate temperaturile de suprafață din jurul unor clădiri de către acoperișurile verzi și dacă există o diferență între acele locuri și altele din apropiere fără astfel de acoperișuri.

Două din cele trei acoperișuri verzi din studiu au redus temperaturile, dar rezultatele au indicat că eficacitatea poate depinde de locație și de diversitatea plantelor, printre alți factori. Rezultatele au fost publicate în revista Sustainable Cities and Society.

Studierea acoperișurilor verzi din junglele urbane

„Pe măsură ce orașele cresc și se dezvoltă, ele trebuie să ia decizii bune cu privire la infrastructura lor, deoarece aceste decizii durează adesea 30 sau 50 de ani sau mai mult”, a spus Christian Braneon, cercetător în climă și inginer civil la Universitatea Columbia și GISS.

„În contextul valurilor de căldură mai frecvente și al căldurii mai extreme, este important să înțelegem cum pot fi eficiente aceste intervenții de design urban”, a spus cercetătorul.

Braneon și echipa GISS au colaborat cu departamentele de Sănătate Publică și Planificare și Dezvoltare din Chicago pentru a studia trei locații unde au fost instalate acoperișuri verzi la începutul anilor 2000: Millennium Park, Primăria și un centru comercial Walmart.

Folosind imagini capturate de satelitul Landsat 5 între 1990 și 2011, cercetătorii au comparat modificările temperaturii suprafeței terestre și abundența vegetației în locurile de studiu, precum și în locurile de control din apropiere, fără acoperișuri verzi.

Ce au descoperit cercetătorii?

Rezultatele de la cele trei locații au fost mixte. Millennium Park, care are un amestec intensiv de plante și este situat lângă Lacul Michigan, a prezentat temperaturi medii semnificativ mai scăzute după ce a fost instalat un acoperiș verde, în 2004. A fost singurul loc în care acoperișul a atenuat complet încălzirea climatică în perioada studiată.

Primăria, de asemenea un loc aglomerat, a avut un acoperiș verde începând cu anul 2002. Temperaturile acesteia după montarea acoperișului verde au fost mai scăzute decât cele din locul de control, dar erau în creștere spre sfârșitul perioadei de studiu.

La Walmart, povestea a fost diferită. În timp ce acoperișurile verzi de la Millennium Park și de la Primărie au fost adăugate clădirilor existente, supermarketul a fost construit în perioada de studiu. Chiar dacă Walmart a instalat un acoperiș verde extins, conversia terenului dintr-un teren vacant, cu iarbă, într-un magazin, a însemnat scăderea indicelui de vegetație pentru peisaj.

Impactul unui acoperiș verde depinde de mulți factori

„În multe locuri, s-ar putea să dezvoltați o zonă care nu avea ceva acolo înainte; doar avea vegetație acoperită de vegetație”, a spus Braneon, care conduce cercetarea urbană pentru Climate Impacts Group de la GISS.

„S-ar putea să credeți că instalarea unui acoperiș verde pe noua voastră clădire ar avea un impact semnificativ. Dar ceea ce vedem este că acolo poate fi adăugat și o mulțime de material care nu îmbunătățește nimic, cum ar fi o parcare în jurul clădirii. În consecință, s-ar putea să reduceți impactul parcării, dar cu siguranță nu ați creat efectul de răcire pe care l-a avut vegetația anterioară”, spune Braneon.

Beneficiile acoperișurilor verzi depind de o varietate de factori, de la regiunea geografică și diversitatea plantelor până la structura acoperișului și eficiența de răcire a clădirii în sine, au spus oamenii de știință.

Studiul i-ar putea ajuta pe planificatori să elimine căldura din orașe

Sunt necesare studii mai ample pentru a vedea totul în detaliu, dar acest studiu reprezintă un început promițător. Având în vedere că efectele insulelor de căldură urbane se așteaptă să se intensifice pe măsură ce clima Pământului se încălzește, va deveni mai important să înțelegem aceste variabile.

Metoda de studiu este concepută pentru a fi utilizată de alte orașe pentru cercetări ulterioare, a declarat autorul principal Kathryn McConnell, doctorand la Școala de Mediu a Universității Yale. Analiza simplă, datele disponibile pentru public și modelul de lucru direct cu orașele i-ar putea ajuta pe planificatorii urbani să evalueze viabilitatea acoperișurilor verzi în propriile zone.

Lasă un comentariu