Au fost descoperite fosile vechi de 500 de milioane de ani, cu trei ochi și creier vizibil

Unele fosile vechi de 506 milioane de ani din șistul Burgess sunt atât de bine conservate încât le putem vedea creierul și sistemul nervos.

Găsirea unei specii dispărute cu trei ochi este destul de ciudată – descoperirea creierului și a sistemului nervos frumos conservate atunci când a murit de jumătate de miliard de ani este visul oricărui paleontolog. Muzeul Regal Ontario din Canada a anunțat nu doar o astfel de fosilă, ci 84 dintre ele. Vor schimba modul în care ne gândim la evoluția nevertebratelor.

Creatura a fost numită Hallucigenia, iar descoperirile au declanșat un război între paleontologii proeminenți cu privire la modul de interpretare a descoperirilor.

Anunțul unor exemplare excepționale de prădători marini Stanleycaris hirpex a fost publicat în revista Current Biology. Pentru amatori, cea mai distinctivă trăsătură a lui Stanleycaris este ochiul său central mare de pe partea din față a capului.

Fosile vechi și ciudate

„Deși creierele fosilizate din perioada Cambriană nu sunt noi, această descoperire se remarcă prin calitatea uimitoare a conservării și numărul mare de exemplare”, a declarat Joseph Moysiuk, doctorand la Universitatea din Toronto, într-un comunicat.„Putem desluși chiar și detalii fine, cum ar fi centrele de procesare vizuală care servesc ochii mari și urme de nervi. Detaliile sunt atât de clare încât parcă ne-am uita la un animal care a murit ieri”.

Stanleycaris a fost un Radiodont, un ordin de animale dispărute ale căror rude vii cele mai apropiate sunt artropodele – păianjeni, scorpioni și crabi, printre alții. Radiodonții au inclus unii dintre cei mai înfricoșători prădători ai Cambrianului, inclusiv Titanokorys și Anomalocaris. Specimenele aveau cel mult 8 centimetri lungime, făcând din S. hirpex cel mai mic radiodont găsit vreodată, dar totuși mai mare decât cea mai mare parte a potențialei sale prăzi.

Cea mai remarcabilă caracteristică a creierului lui S. herpex este că avea două componente: una legată de ochi, cealaltă de ghearele frontale. Artropodele moderne au creierul segmentat în trei sectoare, dar entomologii nu au știut până acum când și cum a evoluat aceasta. Segmentarea creierului lui Stanleycaris sugerează că artropodele ar fi avut protocerebrum și deutocerebrums atunci când s-au desprins de radiodonți, cu a treia parte, triptocerebrum, apărând mai târziu.

Cel de-al treilea ochi nu a fost niciodată raportat anterior la radiodont, dar dr. Jean-Baron Caron, supervizorul lui Moysiuk, a remarcat: „Deoarece majoritatea radiodonților sunt cunoscuți doar din bucăți împrăștiate, această descoperire este un salt înainte crucial în înțelegerea a cum arătau și cum trăiau”.

Articol interesant? Dă-l mai departe!

Lasă un comentariu